Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom verkleurt een rode auto ? (zie uitleg)

Het valt mij op dat rode auto's na verloop van tijd vaak vaal/flets worden. Dit zie ik nauwelijks bij anders gekleurde auto's die ook bijv. dezelfde leeftijd hebben . Hoe kan dit en hoe kan het voorkomen worden ? (m.a.w. is het mogelijk een bepaalde werkzame stof in rood die het laat verkleuren ?)

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Vervoer
5.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Rode kleurstoffen reflecteren het rode licht van het totale spectrum, de kortgolvigere kleuren uit het spectrum worden geabsorbeerd.
Bij die kortere golflengte zit ook veel UV, dat (veel meer dan rood licht) de eigenschap heeft chemische veranderingen te weeg te brengen.
Bij het wijzigen van de chemische samenstelling van de rode kleurstof wordt deze afgebroken tot stoffen met andere lichtreflecterende eigenschappen.
Het wegpolijsten van het toplaagje kan de kleur weer levendig laten worden, evenals het afdekken met een blanke lak waar UV licht mee tegengehouden wordt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Ooit heb ik ook eens een rode ford escort gehad en deze verkleurde ook. Mijn toenmalige buurman werkte bij een autoherstelbedrijf en vertelde mij destijds dat het kwam, omdat er veel kalk in rode verf aanwezig is.
Je kan je auto ovrigens weer heel mooi van kleur krijgen met Turtle Wash. Let wel dat als je een metallic uitvoering van je auto hebt je daar ook metallic was voor koopt. Bij mij kwam de kleur altijd weer mooi terug voor een aantal maanden. Het is wel even wat werk, maar dan heb je ook iets.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik heb een rode alfa gehad,daar was een blanke lak overheen gespoten,zelfs na 12 jaar niet verkleurd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dan kan het dus niet aan kalk gelegen hebben, zou je zo zeggen!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding