Waarom verkleurt een rode auto ? (zie uitleg)

Het valt mij op dat rode auto's na verloop van tijd vaak vaal/flets worden. Dit zie ik nauwelijks bij anders gekleurde auto's die ook bijv. dezelfde leeftijd hebben . Hoe kan dit en hoe kan het voorkomen worden ? (m.a.w. is het mogelijk een bepaalde werkzame stof in rood die het laat verkleuren ?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rode kleurstoffen reflecteren het rode licht van het totale spectrum, de kortgolvigere kleuren uit het spectrum worden geabsorbeerd. Bij die kortere golflengte zit ook veel UV, dat (veel meer dan rood licht) de eigenschap heeft chemische veranderingen te weeg te brengen. Bij het wijzigen van de chemische samenstelling van de rode kleurstof wordt deze afgebroken tot stoffen met andere lichtreflecterende eigenschappen. Het wegpolijsten van het toplaagje kan de kleur weer levendig laten worden, evenals het afdekken met een blanke lak waar UV licht mee tegengehouden wordt.

Ooit heb ik ook eens een rode ford escort gehad en deze verkleurde ook. Mijn toenmalige buurman werkte bij een autoherstelbedrijf en vertelde mij destijds dat het kwam, omdat er veel kalk in rode verf aanwezig is. Je kan je auto ovrigens weer heel mooi van kleur krijgen met Turtle Wash. Let wel dat als je een metallic uitvoering van je auto hebt je daar ook metallic was voor koopt. Bij mij kwam de kleur altijd weer mooi terug voor een aantal maanden. Het is wel even wat werk, maar dan heb je ook iets.

Ik heb een rode alfa gehad,daar was een blanke lak overheen gespoten,zelfs na 12 jaar niet verkleurd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100