Als ik - vooral in de stad - iemand op mijn bumper heb hangen zelfs bij een te hoge snelheid dan zet ik mijn alarmknipperlicht even aan. Mag dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

De wet zegt: Signalen: Bestuurders mogen slechts geluidssignalen en knippersignalen geven ter afwending van dreigend gevaar. De vraag is hier: is er sprake van dreigend gevaar als iemand op je bumper zit. Ik denk van wel, dus zou het mogen.

Ha, die Guinevere; Zoals hierboven al aangegeven zit je volgens de letter zowel als de geest van de weg goed. Je begaat dus geen echte overtreding. Punt is alleen dat mensen die zulk rijgedrag vertonen zich nogal eens geprovoceerd voelen door dat soort signalen. Het bekende gebaar met duim en wijsvinger waarmee je iets kleins aanduidt wil ook nog weleens helpen.

Nee, dat mag niet. De bedoeling van de alarmlichtjes is voor als je aan de kant komt te staan, of als je even parkeert en snel terug bent. Het vervelende van communiceren met de alarmlichtjes is, dat je bedoeling onduidelijk is. Ik zag in wegmisbruikers dat iemand het gebruikte als 'dank je wel', maar het kan ook worden opgevat als een uitdaging (vgl middelvinger) of waarschuwing. Het is gewoon niet duidelijk. Wat ik zelf doe met bumperklevers, is langzamer gaan rijden. Hij kan er niet overheen of onderdoor, en het is zijn ergernis. Niet de mijne.

officieel mag het misschien wel. Maar ik denk dat het niet gewardeerd word, en als je politie tegen komt, die dat ook niet zo leuk vinden. Dit omdat als iedereen dat gaat doen, het een chaos word. Mensen schrikken toch als je dat doet, en mensen die schrikken kunnen rare dingen gaan doen.

Volgens het RVV mag je signalen geven ter afwending van dreigend gevaar, de vraag is hoe jij dit zelf zou willen gaan omschrijven. Ik denk dat je er niet mee wegkomt, bovendien zegt de WVW (artikel 5) dat jij je niet zo mag gedragen dat je de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Als jij de alarmverlichting aanzet, en degene achter je komt daardoor (bijvoorbeeld schrikreactie) in de problemen heb jij een grote kans daar weer (deels) aansprakelijk voor te worden gesteld. Kortom zolang je voor jezelf een goed verhaal hebt om je gedrag te rechtvaardigen zal dit bij de politie meer hout snijden als alleen maar zeggen dat er op je bumper werd gehangen. Herken het gevoel overigens zelf ook, ik kies er dan maar voor om even een baantje opzij te gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100