Waarom bestaat er een zebrabad en geen luipaardpad?

Waarom is er gekozen voor strepen? Waarom niet voor vlekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

De rechte strepen brengen rust in het straatbeeld.

Omdat luipaarden niet zwart en wit zijn

Een zebrapad is vernoemd naar het dier de zebra vanwege de zwart-witte strepen. Wegen zijn vaak zwart dus hoeven er alleen witte strepen geverfd te worden. Als het een luipaardpad zou zijn dan zouden er zwarte stippen op een bruine weg geverfd moeten worden. Dit is meer werk en onduidelijker.

Zebra's bijten niet zo gauw

Omdat men door die strepen gemakkelijk internationale normen en/of standaards kan opleggen ipv ad random vlekken. Ook optisch zijn strepen heel duidelijjk zichtbaar en brengen structuur.

Zoals de naam al zegt, de strepen van een zebrapad lijken op die van een zebra. En niet op die van een luipaard.

De afwisselend donker en lichte strepen doen aan een zebra denken en daardoor is men het zebrapad gaan noemen. De eerste oversteekplaatsen hadden nog niet deze strepen, deze zijn later toegevoegd om er meer visuele aandacht aan te geven. Er bestaat overigens ook de "tiger crossing" (tijgerpad), een variatie op het zebrapad in Groot-Brittannië, met geel/zwarte strepen. Deze is bedoeld voor fietsers die de straat willen oversteken, auto's moeten hier fietsers en voetgangers voorrang geven. Daarnaast heeft men in Aylesbury in Buckinghamshire geexperimenteerd met deze tiger crossings maar ze vervangen door Toucan crossings!

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zebra_crossing

interessantere vraag is waarom het niet een zebrakikker wordt genoemd

Van vlek naar vlek springen is moeilijker als van streep naar streep stappen.

Omdat de strepen doen denken aan de strepen van een zebra, echter is deze benaming niet meer goed, het heet tegenwoordig een V.O.P. (Voetgangers Oversteek Plaats)