Hoe "stuurt" een vliegtuig op de grond, oftewel tijdens het taxiën?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door gewoon te sturen met het neuswiel.

Zoals bij een auto; Met de wielen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Taxi%C3%ABn Voor de voortbeweging wordt gebruikgemaakt van de motoren van het vliegtuig, die dan meestal op iets meer dan stationaire kracht draaien. Sturen gebeurt vaak door een beweegbaar neuswiel of staartwiel, in het laatste geval vaak gecombineerd met besturing door het richtingsroer. Grotere verkeerstoestellen hebben soms ook een bestuurbaar hoofdlandingsgestel, kleinere toestellen kunnen soms ook sturen door apart bedienbare remmen op de beide hoofdwielen.

Dit gebeurt middels de voetpedalen. De stuurknuppel speelt hierbij geen rol. Als het vliegtuig bv naar rechts moet draaien, dan wordt het rechtervoetpedaal gebruikt. Toegevoegd na 44 seconden: In de staart zitten kleppen, die middels het linker-of rechtervoetpedaal gebruikt worden. Je kunt het zien als een soort roer, dat via voetpedalen bedient wordt.

Uitgaand van een verkeersvliegtuig, de gezagvoerder heeft links naast zijn knie een klein wieltje zitten waarmee hij het neuswiel kan sturen. Dat doet hij alleen bij lage snelheden. dat wieltje heet meen ik een tiller. Tijdens de start gaat hij bij hogere snelheden zijn voetpedalen gebruiken.

bij kleine sportvliegtuigjes met het staartwiel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100