Op welke brandstof moeten straaljagers en vliegtuigen straks vliegen als er geen kerosine meer is?

We moeten in snel tempo over op Zonne energie omdat fossiele brandstoffen opraken. Elektrische auto's worden straks verplicht. Maar is er een alternatieve brandstof voor de luchtvaart?

Weet jij het antwoord?

/2500

De luchtvaart is op dit moment afhankelijk van fossiele brandstoffen en dat is inderdaad een probleem. Circa dertig luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, experimenteren daarom al met biobrandstof. KLM voerde in april en mei vorig jaar tachtig vluchten uit van Oslo naar Amsterdam met brandstof op basis van camelina, een oliehoudend gewas. De vraag is echter of er voldoende biobrandstof te maken valt, want kweken van gewassen voor biobrandstof botst met de benodigde grond voor voedselvoorziening. Vliegtuigen moeten daarnaast zuiniger worden; Boeing besteedt meer dan 75 procent van het budget voor onderzoek en ontwikkeling aan meer efficiëntie en milieugerelateerde verbeteringen. Zuiniger is nog geen oplossing. Er zijn al elektrische vliegtuigen, maar door het gewicht van de accu's en de enorme hoeveelheid benodigde energie zijn deze nog lang niet goed inzetbaar. Het is op dit moment nog de vraag of dit gewichtsprobleem ooit kan worden oplost met accu's. Grote technologische doorbraken voor een echt alternatief zijn er nog niet.

Er wordt gezocht naar alternatieven. Een van de mogelijkheden is biobrandstof, bijvoorbeeld uit algen. "Gebruik van algen als biobrandstof heeft als voordeel dat het niet concurreert met voedsel of ander gebruik van planten. De algen worden speciaal voor dit doel gekweekt. Algen worden nog maar op beperkte schaal gebruikt, maar zijn wel in opkomst. Er wordt op het moment veel onderzoek gedaan en geëxperimenteerd naar biobrandstof uit algen. Ook de KLM wil nu experimenteren met biobrandstoffen. Dit om schoon en goedkoop te kunnen vliegen.", volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Biobrandstof. Daar staat ook nog op vermeld: "Verschillende vliegtuigmaatschappijen mengen kerosine met biobrandstof." "Op 24 mei 2008 kondigde de KLM aan dat zij samen met een bedrijf uit Roosendaal een onderzoeksproject heeft opgezet dat kerosine gaat maken uit algen.", volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Biobrandstof_uit_algen.

Er is nog olie zat op de wereld dus zo'n vaart zal het niet lopen. Als er toch een alternatief gezocht moet worden zal het wel kernenergie worden. https://www.scientias.nl/kernenergie-heeft-al-184-miljoen-doden-voorkomen/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100