Wat doen de F16's bij een vliegtuigkaping?

Gisteren hoorde half-Nederland een harde knal. De luchtmacht heeft gezegd dat dit twee F16's waren die op een passagiersvliegtuig afging die zich niet had gemeld bij de luchtverkeersleiding.

Nu kwam ik op de volgende vraag: De F16's komen aan bij dit vliegtuig. En dan wat? Wat doen we dan? In het geval het echt om een kaping gaat. Hebben we bepaalde technieken om dat vliegtuig veilig om de grond te zetten of schieten we het neer om personen op de grond te beschermen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij een "gewone" kaping zal het radioverkeer niet snel stil vallen, de kaper zoekt dan aandacht en wordt het vliegtuig begeleid zodat het op een veilige manier op een veilige plaats kan landen. Bij een kaping van een vliegtuig voor een terroristische aanslag zal in eerste instantie de F16 piloten het toestel dwingen een bepaalde koers te vliegen om zo het aantal burger slachtoffers zo klein mogelijk te houden en het toestel toch veilig aan de grond te krijgen. Mocht de kaper toch zijn eigen weg willen kiezen mag de piloot zo nodig wapens gebruiken om zich zelf en andere te beschermen en ja dat kan betekenen dat de piloot de keuze moet maken om 500 onschuldige passagiers te doden en zo een groter aantal te beschermen of niet. Toegevoegd na 2 minuten: ps. Ik hoopt dat er nooit een piloot ergens op de wereld is die een dergelijke keuze moet maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100