Is het technisch mogelijk om de deur van de cockpit van een vliegtuig op afstand te openen?

Is het technisch mogelijk om de deur van de cockpit vanuit b.v. de verkeersleiding te laten openen? Dan moeten er buiten de cabine in het vliegtuig communicatiemogelijkheden zijn met b.v. de verkeersleiding.

Weet jij het antwoord?

/2500

Natuurlijk is dat mogelijk. Ze kunnen een Mars Rover achteruit laten inparkeren een paar honderd miljoen kilometer rechtsaf bij het postkantoor. Een deur openen in een vliegtuig moet dan ook te doen zijn. Maar waarom zou je? Een stewardess kan een deur openen, ook onder dwang. Of de vluchtleiding het laten doen. Ook onder dwang.

Ja het is technisch mogelijk, maar elke oplossing introduceert weer andere problemen... Je wilt niet dat iemand anders dan de piloten de deur kunnen openen/overrulen, dat geeft kapers de mogelijkheid het af te dwingen. Hoe erg de situatie met German Wings ook is, het is statistisch gezien onbetekenend(er stijgen duizenden vluchten per dag probleemloos op en landen weer veilig)...dit soort excessen blijf je altijd houden. Want als nu besloten wordt om mondiaal de toiletten in de cockpit te bouwen, dan zijn er weer andere momenten waarop de overgebleven piloot de toegang kan verhinderen, bijvoorbeeld wanneer één van de piloten besluit een praatje te gaan maken met de stessen in de galley o.i.d. Wat frequenter screenen op het personeel is meer een stap in de goede richting...

Ja, maar nog niet door de verkeersleiding. Het is ook al mogelijk om de nieuwste toestellen te hacken en van afstand te besturen. Omdat nieuwe toestellen bijna allemaal uitgerust zijn met Fly-by-Wire. De piloten kunnen overigens wel alles overrulen door een knop in de cockpit om te zetten. Dan kan niemand de deur meer openen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100