Zo'n scherm zou enorme krachten moeten kunnen weerstaan. Dus het moet heel stevig gemaakt zijn.
Bovendien zou het bij ijsaanzetting heel snel dichtvriezen, en een straalmotor is noodzakelijkerwijs geoptimaliseerd voor een ongestoorde luchttoevoer, en begint bij een kleine verstoring van de luchtstroom al gauw hevig te protesteren. Om ijsaanzetting te voorkomen zou je heel veel warme lucht van de motor moeten aftappen – waarmee je tegelijk de inlaatlucht zou verwarmen, wat de motorprestaties aanzienlijk beïnvloedt. Dus dit is voor een straalvliegtuig tamelijk kansloos.
De praktische aanpak is de grote fanbladen voorin de straalmotor zo stevig te maken dat ze een vogelaanvaring relatief goed kunnen doorstaan; ze hakken de vogel in stukken, waarbij soms wel schade aan de straalmotor te verwachten is.
Toch is de achterliggende gedachte wel logisch. En voor sommige gasturbine-aangedreven helikopters wordt zoiets zelfs standaard toegepast. Helikopters vliegen langzamer en lager, daardoor komen ze veel vaker vogels tegen. Maar die vogels zullen meestal nog uit de weg kunnen gaan, want ze horen de helikopter op tijd aankomen.
Het scherm dat (of de 'particle separator', die) je bij de luchtinlaat van sommige helikopters ziet, is dan ook meer tegen bij de landing (of boven de grond stilhangen) rondvliegend zand en vuil bedoeld dan tegen vogels.