Hoelang gaan vliegtuigbanden mee?

Bij het landen van een vliegtuig zie je bij het landingsgestel de banden flink roken door de krachten die op de banden komen. Lijkt mij dat die flink slijten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

0.005 mm is de gemiddelde slijtage van een vliegtuigband bij de landing. Dat is ongeveer 10% van de totale slijtage. 30% is voor het remmen na de landing en 60% is voor het taxiën en starten. Dat zijn allemaal gemiddelde. Op een nieuwe of net schoon gemaakte baan slijten de banden meer. Banden slijten ook meer als het warmer is zoals soms in de zomer. Bij onze 737's worden de banden bij 0,8 mm vervangen aan het eind van de dag of als het uitkomt. Beschadigingen van buitenaf (FOD) kan altijd maar daar heb je de handboeken voor met plaatjes en afmetingen voor de toegestane schade. Link 1 vanaf pagina 6 een artikel over vliegtuigbanden met op pagina 10 een lijstje met het aantal landingen. Link 2 is inspectie voorbeeld

Bronnen:
http://www.sjap.nl/tire%20inspection.pdf
https://www.vnv-dalpa.nl/files/publiek/odb...

De vliegtuigbanden worden geproduceerd door dezelfde bedrijven die ook autobanden produceren, zoals Michelin, Bridgestone en Goodyear. Uit een onderzoek van deze laatste fabrikant bleek dat de banden op een Boeing 737 (het bekendste passagiersvliegtuig) gemiddeld zo'n 190 vluchten meegaan. De banden hebben net als bij een auto groeven. Wanneer de groef op één plek minder dan een millimeter diep wordt, moet de band worden vervangen. Soms moeten banden eerder worden vervangen, bijvoorbeeld als ze zijn beschadigd door stenen of schroeven die op de landingsbaan lagen.

Bronnen:
http://www.wegwijslezer.nl/php/question.ph...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100