Waarom zijn vliegtuigen aan de onderkant altijd wit/grijs en zie je de kleuren van de maatschappij alleen op de zijkanten en bovenkant?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat voorbijgangers de onderkant toch niet zoveel bekijken. (Met name reclame aan de onderkant heeft niet zoveel zin: het aanbrengen van reclame kost daar waarschijnlijk doorgaans meer dan dat het opbrengt aan bekendheid.) Verder zijn er trouwens wel degelijk vliegtuigen die de kleuren en motieven van een maatschappij ook aan de onderkant zijn aangebracht. Hieronder een winnend ontwerp (qua uiterlijk) van Alizée (waardoor volgens sommigen haar (zang)carrière startte - maar dat terzijde) van een vliegtuig. Ook daar gaat de kleur van het ontwerp aan de onderkant door.

Een verflaag geeft gewicht aan een vliegtuig, dus hoe minder extra toegevoegd gewicht, hoe beter. Er zijn een paar maatschappijen, die hun naam ook op de ( verder grijze...) buik hebben : Emirates, bijv. Zodat ze bij de landing, als mensen omhoog kijken naar het overkomende vliegtuig, toch de naam zien. Bovendien slijt de onderkant het ergste door opspattend water tijdens de start/landing in de regen : vooral, als de reverse-flappen tijdens het afremmen na de landing het regenwater omhoog tegen de romp blazen. De romp zou dus ook nog vaker gespoten moeten worden dan de zijkant en de bovenkant : dus ook om die reden (kostenbesparing!!) is de buik 'blank'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100