Is vulkaanas schadelijker voor een vliegtuigmotor dan Saharazand?

Af en toe valt er ook in Nederland saharazand, maar het vliegverkeer gaat gewoon door, is dit minder schadelijk dan as uit de vulkaan? Zand lijkt me niet erg prettig voor een vliegtuigmotor.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. Vulkaanas heeft andere eigenschappen, is bv veel fijner dan saharazand en de dichtheid is veel hoger, in situaties waarbij een vliegverbod ingesteld wordt. Tevens komt het sahara zand meestal niet zo hoog. Toegevoegd na 4 minuten: Tenslote, en misschien wel het belangrijkste: As smel bij temperaturen rond de 1100 graden. De motor van een jet is rond de 1400 graden. Sahara zand smelt bij rond de 1800 graden. Blijkbaar is het zand effect minder echt dan het smel effect. Toegevoegd na 4 minuten: Tenslote, en misschien wel het belangrijkste: As smel bij temperaturen rond de 1100 graden. De motor van een jet is rond de 1400 graden. Sahara zand smelt bij rond de 1800 graden. Blijkbaar is het zand effect minder echt dan het smel effect.

Vulkanische as is eigenlijk een kei en keihard glasachtige stof. Die als een straler het vliegtuig in een paar seconden kaal kan maken aan de voorkant en je ramen zijn melkwit. Zand is wat fijner, maar ook in grote hoeveelheden gevaarlijk,

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100