Wat is een gefrankeerde envelop?

Op mijn pas staat dat ik hem moet opsturen in 'een gefrankeerde envelop'. Waar heeft gefrankeerd mee te maken en hoe maak ik zo'n gefrankeerde envelop?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gefrankeerd betekent gewoon dat er een postzegel op moet. Uitgebreid gezegd: ontleend aan het Duitse frankieren ‘als afzender betalen voor verzending’, ofwel ‘vrijmaken van verzendkosten’ en in die zin een specifieke toepassing van algemener ‘vrijmaken’, dat ontleend is aan Italiaans francare ‘vrijmaken’. Dit is een afleiding van franco ‘vrij, vrijgemaakt van’. PostNL: zomaar een kaartje sturen, maar je hebt geen postzegel? Ontdek de postzegelcode: de postzegel die je gewoon opschrijft. Binnen één minuut koop je deze online of via de PostNL‑app. Voor al je post naar binnen- én buitenland.

Toegevoegd op 18 januari 2021 09:43: bron
Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/frankeren
https://www.postnl.nl/campagnes/postzegelcode/

Dit is een gewone briefomslag met voldoende aantal postzegels.

Francare is een Latijns woord en betekent vrijmaken. De Nederlandse vertaling is frankeren. De verzender van een poststuk heeft door te frankeren de port (transportkosten) reeds vrijgemaakt van de betaalverplichting, zodat de ontvanger geen (straf; is duurder) port hoeft te betalen voor ontvangst. Ook zonder frankering wordt post namelijk bezorgd. De geadresseerde wordt dan, te goeder trouw, gevraagd om te betalen. Tegenwoordig kan dit in Nederland via een online betaling, of door het retour sturen van een briefkaart aan de transporteur, met een frankeerbewijs van betaling. Naast vooruitbetaalde postzegels, zijn ook een automaatstrook, een frankeerstempel of een postzegelcode, geldige frankeerbewijzen voor post.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankering

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100