Kan mijn ov-chipkaart ook een min bedrag hebben?

Ik heb nu sinds enige weken een chip-pasje voor 't openbaar vervoer.
Zou ik in geval van niet voldoende saldo toch kunnen reizen? Ik kan in mijn directe omgeving slecht bij een oplaadpunt komen. Bovendien zijn de oplaadpunten wel eens defect.
Ik heb één keer de laatste bus moeten missen vanwege het stomme pasje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik wilde eerst 'nee' zeggen, totdat ik dit las: "Het minimumsaldo waarbij men kan inchecken is soms nihil. soms gelijk aan het instaptarief. In het eerste geval kan het reisssaldo bij het inchecken negatief worden. Ook in het tweede geval kan bij het uitchecken het saldo alsnog negatief worden, want het instaptarief is soms lager dan de maximale kosten van een rit. Meestal is inchecken met een negatief saldo zelfs niet mogelijk voor het gebruiken van een op de kaart staande netkaart of abonnement. Wat dat betreft kan het een voordeel zijn als men aparte kaarten gebruikt voor de netkaart of het abonnement, en het op saldo reizen. Aflossing van een schuld in de vorm van een negatief saldo is moeilijk afdwingbaar bij anonimiteit. Bij een schuld kleiner dan de kosten van de kaart plus de waarde van de producten die er verder nog op staan is aflossing echter ook in het belang van de klant."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/OV-chipkaart

Ja deze kan een min bedrag hebben. Bij het inchecken moet de chipkaart een positief saldo hebben. Wel kan het zo zijn dat er dan bij het uitchecken een negatief saldo ontstaat. Vervolgens zul je er dan wel voor moeten zorgen dat het saldo weer positief is voor je weer kan inchecken. Toegevoegd na 13 minuten: Tegenwoordig kun je ook automatisch opladen aanvragen. Zodra het saldo op je kaart lager is dan 5 euro wordt er automatisch een vast bedrag naar keuze opgeladen via je bank- of girorekening. Aan te vragen via www.ov-chipkaart.nl en kies voor 'automatisch opladen aanvragen'.

Je moet gewoon zorgen dat je voldoende saldo hebt, vooral als je weet dat het moeilijkk is om op te laden. Als je geen geld hebt, kun je ook geen strippenkaart kopen als dat het vervoersbewijs nog zou zijn. Gratis reizen mag nu eenmaal niet.

Het saldo op uw OV-chipkaart moet positief zijn om te kunnen reizen. Dit omdat bij het inchecken €4 wordt afgeboekt, en u tijdelijk in de min mag staan (tot € 4) Als u uitcheckt wordt dit bedrag verrekend met wat u werkelijk aan reiskosten heeft gemaakt, en het restbedrag onmiddellijk weer op uw kaart teruggeboekt. Maar het is dus wel mogelijk om een negatief saldo te hebben, maar niet om daarmee in te checken.

Je gaat de bus in en je gaat dichtbij zitten bij zoon chipautomaat en check gelijk uit de buschauffeur heeft niets in de gaten Vuile oplichterij is het vooral met de trein geen retourtjes meer,geen samenreiskorting en de busreis is zo ongeveer 75% duurder

Het is mogelijk om na een reis in de min te komen staan. Zodra je in de min staat, kun je niet meer inchecken bij de eerstvolgende incheckpunt. Je kunt ervoor kiezen om je OV-chipkaart automatisch te laten opladen. Helemaal omdat je weinig oplaadpunten in de buurt hebt en misschien niet altijd bij wilt houden hoe laag je saldo is. Zodra de saldo op je OV-chipkaart lager is dan €5,- wordt er automatisch een vast bedrag opgeladen via de bankrekening dat je opgegeven hebt. Dit kan overigens alleen met een persoonlijke OV-chipkaart. Je kunt zelf bepalen met hoeveel € je de OV-chipkaart automatisch op wilt laden.

Bronnen:
http://www.ovchipkaart.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100