Waardoor knipperen de achterlichten van bussen?

Het gaat om gewone stadsbussen diei geparkeerd staan, met draaiende motor, en daarbij de lichten aan hebben.

De gewone achterlichten van die bussen lijken heel snel te knipperen - in ieder geval sneller dan tien keer per seconde.

Een dieselmotor werkt via zelfontsteking, dus spanningsdalingen door de vonken van de bougies kunnen niet de oorzaak zijn van het geknipper.

Wat dan wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een paar GV-ers zaten dichtbij het goede antwoord met de knipperende LED's. Maar LED's moet je nooit op wisselspanning aansluiten. En dat doen ze dan ook niet. Wat ze willen is dat de LED's feller oplichten als je remt. Dat is niet mogelijk met een verhoging/verlaging van de spanning, want dan gaan ze uit of fikken ze door. Dus is daar iets slims voor bedacht: gemoduleerde laagspanning. In de verte een heel klein beetje te vergelijken met een dimmer voor AC, maar dan toch heel anders. Als de LED normaal moet oplichten krijgt ie smalle piekjes spanning aangeboden, als ie fel moet branden brede pieken. Het nadeel is dat dit altijd flikkert als je niet recht in de led kijkt. Het voordeel is dat ze heel blijven.

Een gok van me. Er is iets in het gebruik van het lampje veranderd.Misschien wel LED. Toegevoegd na 1 uur: met een ingebouw systeem van onderbreking van signaaldoorgeven.Net als in zo'n slang die je kan gebruiken met kerstmis .

waarschijnlijk iets te maken met het trillen van de bus door de motor. Wanneer je in de bus zit trilt deze namelijk ook licht. Dus geredeneerd vanuit dat oogpunt iets met een niet 100% vast zittend contact.

Zijn die lichten LED's? Als je een LED op wisselstroom aansluit, zal hij maar de helft van de tijd aanstaan. De "D" van LED staat voor diode en die werken maar in een stroomrichting. In de andere richting staat de diode in sper (laat geen stroom door). Misschien is dit wel de reden waarom die lichten knipperen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100