Mogen mensen gewoon foto's van je maken in de trein, als zij een foto willen van de treinreis en jij staat er toevallig ook op?

Als zij een foto willen maken van de treinreis en je staat er dan toevallig ook op.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat mag zo langmaar duidelijk is op de foto dat jij niet het beoogde onderwerp bent.

Tuurlijk mag dat als je er niet op wilt dan draai je je gezicht weg of ga je even uit beeld ?

Het mag wel, een foto met iemand erop publiceren is een tweede. Het is namelijk gewoon een openbare ruimte, en daar mogen foto's gemaakt worden alsmede video opnames gemaakt worden. Toegevoegd na 2 minuten: Portretrecht Portretrecht is van toepassing voor zover de geportretteerde duidelijk het hoofdonderwerp van de foto is. Bij opdrachtfotografie is dat natuurlijk logisch. Je hebt toestemming nodig van de geportretteerde voor publicatie en omgekeerd heeft de geportretteerde jouw toestemming nodig. Meestal regel je dat van tevoren in een (model)overeenkomst. In alle andere gevallen zijn geportretteerden (bijv op straat of bij een feestje) redelijk vogelvrij, mits ze niet het enige hoofdonderwerp van de foto zijn. Toestemming vragen is niet verplicht, maar geldt als fatsoensnorm. "Vogelvrije" geportretteerden kunnen nog wel een beroep doen op aantasting van de persoonlijke levenssfeer. Maar rechters gaan daar niet makkelijk in mee, zeker niet als de foto's in het openbaar gemaakt zijn. Toegevoegd na 7 minuten: Als laatst voeg ik nog een bron toe. Dit is een zeer interessante publicatie over dit onderwerp, eigenlijk gericht op nieuws fotograven. Het werk heet, vrijheid van nieuwsgaring. Zeker een aanrader voor alle soorten fotograven die foto's maken in publieke ruimtes.

Bronnen:
http://persvrijheidsfonds.nl/pvf/wp-conten...
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken...
http://www.foto-beeld.nl/downloads/portret...
http://www.ivir.nl/publicaties/oudmedewerk...

Natuurlijk is dat niet strafbaar wow als je het niet wilt dan zeg je het even en gaat even aan de kant zodat ze een andere kunnen maken. Kijk maar naar wegmisbruikers die mogen jou ook filme als jij dat niet wilt pech tja je gezicht word uiteindelijk wel wazig gemaakt enzoo

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100