Wat is het nut om de strippenkaart in Zuid Holland nog niet af te schaffen in relatie tot fraude met OV chipkaart?

De strippenkaart in Zuid Holland wordt een maand later afgeschaft dan gepland ivm het frauderisico van de OV chipkaart.

Iemand die met de OV kaart wil frauderen laat zich toch niet tegenhouden omdat de strippenkaart nog bestaat? En iemand die nog een strippenkaart koopt, heeft niet de intentie om de OV chipkaart te frauderen. Wie legt mij de link tussen het besluit en de achterliggende gedachte uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Strippenkaart is veel meer gevoelig voor zwartrijden en fraude met OV chipkaart gaat niet op grote schaal gebeuren. Peanuts.

Er is een deel van de bevolking die over de grens getrokken moet worden. Dat willen ze niet forceren als er een kans is dat het hele systeem nog op de schop moet vanwege fraude; Dit is om te voorkomen dat de twijfelende tegenstander niet helemaal een antipathie ontwikkeld ('Getver, moet ik nui echt met een kapot systeem gaan werken? Voor je het weet kan iedereen ook mijn persoonsgegevens uitlezen' idee)

Ik zie het nut ook niet: de fraudegevoeligheid van de OV-chipkaart is alleen op te lossen door een goeie chip in die kaart te gebruiken, en zolang men daar geen geld voor over heeft zal de fraudegevoeligheid blijven bestaan. En binnen een maand komt er echt geen beslissing de chip te vervangen plus de uitvoering daarvan. Dus het is een beetje cosmetisch, dat uitstel.

Ik denk dat Jelle het dichtst bij de waarheid zit. Er is geen enkele reden om de strippenkaart als minder fraudegevoelig te bestempelen maar mensen gebruiken de kaart al jaren als betaalmiddel en het idee is dat die betrouwbaar is. Aan de andere kant is er een OV-chipkaart die "afrekent als je langs loopt" hetgeen voor veel mensen al heel bizar is. Denk niet alleen aan ouderen, ook aan bezoekers en kinderen.. Zelfs mijn zoon van 10 liep de eerste keer drie keer langs om het lampje aan te zien gaan.. cool! ait! Als een systeem bovendien erg gevoelig blijkt te zijn voor fraude komt er een nieuwe dimensie naar boven. In dit geval is er slechts 1 manier aan het licht gekomen om de kaart (bij een controle) als "actief" weer te geven zonder dat hiervoor betaald hoeft te worden. Er is helemaal niets gezegd over het sneller rippen van de kaarten van gewoon betalende burgers. Toch is men daar direct bang voor. Tel daarbij op dat OV-chip gebruik iets duurder lijkt te zijn dan de strippenkaart (alleen al omdat je elke keer ziet wat je hebt verbruikt) en mensen hebben een extra reden om huiverig te zijn.. Het inmiddels miljoenenverslindende systeem is al voor aanvang failliet. De minister stelt terecht dat vervoerbedrijven hun zin niet mogen doordrammen om burgers aan de kaart te helpen. Ik denk ook dat er voorlopig nog geen nieuwe betrouwbare kaart voorhanden is. Die gaan we dus in ieder geval niet verplicht stellen. Soort van "beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald". En stel je voor, OV wordt gratis in Nederland. Geen controleurs meer, geen bonussen voor bestuurders van OV-bedrijven, geen fake marktwerking maar gewoon een overheidsdienst die moet presteren. Meer treinstellen op het spoor in de spits (vooral op de korte trajecten) zodat (bijna?) iedereen kan zitten en in ieder geval aan boord kan.. Maar dan is geen enkele kaart meer nodig!! Ik heb december een plan ingeleverd bij minister Schultz. Een plan voor het oplossen van alle files in 2011. Niet onrealistisch maar wel out of the box.. Behalve structurele maatregelen over aanpassen van het rijgedrag natuurlijk ook veel nieuwe werken en GRATIS OV! kijken of onze volksvertegenwoordiging en ambtenaren daar mee aan de slag willen.. Maandag al mijn gesprek op het ministerie. Ik denk dat de minister daarom het verplicht invoeren van de OV-chipkaart heeft uitgesteld.. ik schreef een liedje waarin mijn boek met fileoplossingen ook even in beeld komt..

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=pApxd2PKAXA

Er is geen logisch verband tussen het niet afschaffen van de strippenkaart en de fraudegevoeligheid van de OV chipkaart. Je merkt het zelf al terecht op: de OV chipkaart is nog steeds betaalmiddel in Zuid-Holland, dus iedereen die ermee wil frauderen, kan dat nog vrolijk doen. Het gaat waarschijnlijk meer om een gevoel van de Tweede Kamer, en veel andere mensen wellicht: "Je gaat niet overschakelen op een systeem dat net als uitermate fraudegevoelig in de publiciteit is." Men vergeet dan even dat men feitelijk als is overgeschakeld op dat systeem en dat toevallig het oude systeem er nog naast functioneert. Eén ding kun je wel zeggen in het voordeel van het besluit: je dwingt mensen die nog niet over zijn naar de OV chipkaart nu niet om een chipkaart aan te schaffen. Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat over een maand wel een goede chipkaart voorhanden is, dus het zit er dik in dat je dan alsnog iedereen laat overstappen op de verouderde chipkaart. Sterker, er zijn goede redenen om juist wel over te gaan op de OV chipkaart, hoe gammel die op dit moment ook is: - de kosten van de strippenkaart vervallen (je hoeft maar één systeem in de lucht te houden) - de fraudemogelijkheden met de strippenkaart vervallen - fraude met de OV chipkaart in de tram valt meer op. Immers: als alleen de OV chipkaart geldig is, dan moét iedereen bij het instappen inchecken. Het valt dus op als je dat niet doet (omdat je bijvoorbeeld al thuis je kaart de status "ingecheckt" hebt gegeven).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100