Mag je met de motor tussen stilstaande auto's door gaan die wachten voor het stoplicht?

Ik weet dat je tussen de auto's door mag rijden bij een stilstaande/langzaamrijdende file. Mag niet meer dan 10 km/uur tussen zitten. Inhalen mag tussen de meest linker baan en de baan rechts ervan. Maar mag je ook inhalen bij stoplichten om zo vooraan te staan, snel weg te kunnen rijden en de file voor het stoplicht minder lang maken door als motorrijder er tussendoor te gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Jazeker dat mag! Ook bij een file voor een verkeerslicht of een brug. Het is niet beperkt tot de autosnelweg. Vaak wordt gemeend dat het slechts gedoogd wordt, maar dit is pertinent niet juist. E.e.a. is toegestaan sinds de invoering van het RVV 1990. Bron: "Het tussen files doorrijden is voor motorfietsen sinds de invoering van het RVV 1990 toegestaan. Ook bij een file voor een verkeerslicht of een brug. Het is niet beperkt tot de autosnelweg." https://www.theoriecursus.nl/verkeersforum/viewtopic.php?t=762 Bron: "De regels die gelden voor een file op de snelweg gelden ook voor een file binnen de bebouwde kom, bij een verkeerslicht, buiten de bebouwde kom. Met andere woorden. Er mag door motorrijders worden ingehaald MITS er aan de ongeschreven gedragsregels wordt gehouden. Komt de verkeersveiligheid in gevaar kan er geschreven worden voor de welbekende artikel 5 (kapstokartikel). http://forum.infopolitie.nl/viewtopic.php?t=33030 Kaptstokartikel: "Het woord kapstokartikel wordt vaak gebruikt met betrekking tot artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994. Dit artikel luidt: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." https://nl.wikipedia.org/wiki/Kapstokartikel

Je mag niet van voorsorteervak wisselen, en zonder dat is het normaal gesproken niet te doen. Je mag je ook niet voor de stopstreep opstellen. Als je tussen de voorste auto’s achter de stopstreep blijft wachten, ben je die voorste auto’s bovendien aan het hinderen, want het is maar de vraag welke rijstrook het eerst groen krijgt, en of beide autobestuurders geacht kunnen worden dat te weten. Het zou dán beter zijn om je duidelijk en voorspelbaar te gedragen in het verkeer en daarvoor moet je in dit geval dan maar kiezen om voorbij de stopstreep te gaan staan. Maar dat mág uiteraard niet, het wordt slechts gedoogd. Je mag je in beginsel niet zo gedragen dat het verkeer wordt of kán worden gehinderd. Van de wet mag het dus niet. Mocht de onwaarschijnlijk situatie zich ergens voordoen, dat je met de hele motor volledig binnen één en hetzelfde voorsorteervak of rijstrook blijvend naar voren kunt komen, en er gewoon ruimte is om naast een vooraan staande auto te blijven wachten, zonder andere auto’s naast je te hinderen, en zonder de stopstreep te overschrijden, dán zou het denkbaar kunnen zijn. Maar niets in de vraagstelling wijst daar in dit geval op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100