Is een motorrijder strafbaar wanneer in een file rechts wordt ingehaald en rijdt op een (door een onderbroken lijn gescheiden) vlak voor fietsers?

Rijweg heeft links en rechts een rood gekleurde vlak voor fietsers etc gescheiden door een onderbroken witte lijn. Ook zijn regelmatig witte fietslogo's in het vlak te zien.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Motorvoertuigen mogen over de onderbroken witte lijn heen als dat verkeerstechnisch nodig is en daarmee geen fietsers worden gehinderd. Waar het gaat om een inhaalmanoeuvre is dat echter niet toegestaan tenzij het gaat om het inhalen van een voertuig dat links voorgesorteerd op de weg staat of rijdt. In andere gevallen mag een motor, net als anderen alleen links inhalen. Hij is dus inderdaad strafbaar.

De motorbestuurder zal voor een dergelijk geval twee boetes ontvangen. 1 Het rijden op een rijstrook die bestemd is voor andere weggebruikers, een fietsstrook danwel suggestie strook mag alleen bereden worden door andere weggebruikers om voor te sorteren en af te draaien, elk ander gebruik zoals het volgen van de ijstrook is verboden. 2 Het rechts inhalen van andere motorvoertuigen. Mocht het zijn dat er ook fietsers zich op de fietsstrook bevinden kan er zelfs een artikel 5 WVW uitrollen met de mogelijkheid dat ter plaatsen het rijbewijs wordt ingevorderd. Geen slimme actie dus om een paar seconde te winnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100