Hoeveel neemt de druk in een fietsband toe wanneer je fietst?

Bij een auto moet je de bandenspanning bij een bepaalde temperatuur meten. In Nederland staat er meestal bij dat je de meting bij koude banden moet doen. Dat is belangrijk omdat een autoband door het rijden warm wordt, en door het warm worden neemt de luchtdruk in de band (de bandenspanning) toe.

Als ik dus mijn autoband oppomp tot 2.1 bar bij koude band, ik ga een half uur rijden met een snelheid van 80 km/u, en ik meet direct daarna opnieuw de bandenspanning - dan zal ik een druk meten die meetbaar hoger is dan de 2.1 bar die ik aan het begin had.

Hoe groot is dit effect bij een fietsband?

Stel dat ik mijn fietsband oppomp tot 4.5 bar bij koude band. Als ik nu een half uur ga fietsen met een snelheid van 15 km/u, en ik meet direct daarna opnieuw de druk van mijn fietsband, welke druk zal ik dan ongeveer meten?

--  Ik heb een gewone stadsfiets.
--  Mijn fietspomp heeft een drukmeter, maar die is niet
      nauwkeurig genoeg om dit zelf te proberen.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor autobanden zou ik het vrij precies kunnen voorrekenen met gebruik making van een spreadsheet dat ik er voor gemaakt heb. Dit zou ook voor fietsbanden gebruikt kunnen worden. Verschil is dat de snelheid van een fiets veel lager is ( 15 tegenover 100km/u) waardoor de band minder omwentelingen per seconde maakt en daardoor minder keer inveert en weer terug veert . Aan de andere kant is het ook afhankelijk van de invering van de fietsband die zeer waarschijnlijk in verhouding meer is dan die van een autoband. Bij een autoband gaat de temp in de band bij rijden met snelheid van 100km/U ongeveer van 18 gr C naar 45 gr Celcius, en die ingevoerd in spreadsheet geeft voor 4,5 bar ongeveer 0,5 bar drukstijging. De fietsband wordt door zijn lagere snelheid mogelijk niet zo warm binnenin , maar mogelijk door de meer invering weer warmer. Dit alles op een rijtje denk ik ongeveer 0,3 bar druk stijging in de omstandigheden die je stelt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100