Moet ik de ketting van mijn fiets smeren met olie of invetten met vet?

Ik heb een fiets een jaar geleden gekocht. Wordt 98 % van de tijd gebruikt voor woon/ werk verkeer. Nu is het zo dat mijn ketting al een paar dagen piept, waarschijnlijk roest. Op het werk staat hij droog, thuis ook. Alleen onderweg wel eens regen. Hoe onderhoud ik mijn ketting het beste?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Open ketting steeds schoonmaken met spoken met heel weinig afwasmiddel, dan drogen met doekje of keukenpapier en droge ketting besproeien met siliconenolie of iets dergelijks. Bij dagelijks gebruik 1 of 2 keer per week. Bij een dichte kettingkast af en toe wat olie op de ketting. Om de ketting opnieuw te smeren eerst in een blik wasbenzine. Dan koken in een blik kettingvet. Zelf heb ik dat nog nooit gedaan. Een racefiets onderhouden is een kleine moeite maar steeds terugkerend. Voor huis tuin en keukengebruik niet zo aan te raden dus.

Flink invetten met vet of vaseline. Geen olie, das te dun en verdwijnt snel weer. Speciaal vet kun je ook kopen bij de fietsenmaker. Overigens kun je de metalen delen wel roestvrij maken, door zachtjes met een schuursponsje met (sla)olie erop te poetsen.

Bronnen:
Eigen ervaring

Het beste is kettingvet te gebruiken op siliconenbasis, te koop bij elke fietsenspeciaalzaak. Gewoon roomboter is ook goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100