Mijn 8-jarig neefje wil niet leren fietsen en bij bochten hangt hij telkens de verkeerde kant op, weet iemand een oplossing?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb mijn jongste leren fietsen door te zeggen dat hij pas weer achter de computer mocht als hij kon fietsen. Hij was toen zes, denk ik, en het niet fietsen was puur gemakzucht. Voor hem hoefde het niet. Motorisch was hij prima in orde (belangrijk!) In drie dagen was het gepiept. Toegevoegd na 7 minuten: Trouwens, beter een iets te klein fietsje dan een te grote. Bij een kleinere zit hij veilig dicht bij de grond.

De leeftijd van 8 jaar is ook wel hoog om nog te leren fietsen. De meeste kinderen hier leren dat zodra ze kunnen lopen. Dat gaat spelenderwijs, vaak een poosje met zijwieltjes. Misschien toch nog maar even zijwieltjes monteren? Een kind van 8 kan al heel goed inschatten wat er kan gebeuren als hij zou vallen. Is hij bang om te vallen? Kun je niet naar een park om met hem te oefenen? Fiets vasthouden en meelopen! Ouders inschakelen. Verder zijn er wat dingen om het kind te belonen en te stimuleren, maar die hangen van de situatie af.

Beste is toch om mee te rennen naast de fiets. Dat geeft de kinderen een veilig gevoel dat ze opgevangen kunnen worden als ze vallen. Eventueel kun je een dik touw over zijn borst doen, onder zijn oksels door halen, zodat je hem hiermee vast kan houden en kan corrigeren. Hier zijn overigens ook speciale tuigjes voor te krijgen. Langzamerhand kun je het kind iets meer vrijheid geven zodat hij/zij zelf het gevoel krijgt het alleen te kunnen. Toegevoegd na 3 minuten: een andere optie is ook nog: Een stevige houten stok (bezemsteel) met tie-raps vastmaken aan de achtervork/bagagedrager. De stok moet dan schuin omhoog wijzen. Hiermee kun je de fiets ook in bedwang houden als je er achteraan rent. Dit is een vervolg op de eerder gegeven oplossing van mij. Wanneer je erachteraan loopt en ze je niet zien geeft dat weer een gevoel van meer onafhankelijkheid zodat ze langzaam aan vertrouwen opbouwen.

Je kan de zijwieltjes eraf halen en dan achter hem aan rennen maar wel zijn fiets vast houden en als je denkt dat hij het evenwicht heeft laat je hem los.

Wat je eerst eens kunt doen, is de trappers eraf halen en de fiets als loopfiets gebruiken. (of eventueel een kleine oude fiets hiervoor gebruiken) Loopfietsen in de maat van een achtjarige zijn niet te vinden, kan ik uit ervaring zeggen. Maar door de trappers eraf te halen, bereik je hetzelfde. Met een loopfiets leert een kind zijn evenwacht bewaren. Binnen de kortste keren gaan ze met een noodvaart de bocht om. Het zelfvertrouwen neemt zo heel snel toe. Daarna gaat het leren fietsen heel snel, het liefst op een wat te lage fiets. Dit is een betere manier dan met zijwieltjes, want waarschijnlijk kan hij de trapbeweging al lang maken, maar ligt het probleem in het durven bewaren van het evenwicht. Mocht er echt een motorisch probleem zijn, dan kan een kinderfysiotherapeut hulp bieden. Ik ken een fysiotherapeut die gewoon naar het kind thuis gingen om te helepen met leren fietsen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100