Als je nou een achtervolging hebt en je ontkomt de politie maar ze hebben je kenteken wat gebeurd er dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan komt de politie bij je huis aan de deur om met je te praten en zonodig alsnog een boete uit te schrijven of een andere maatregel te nemen.

Dan ben je als geregistreerde houder van dat kenteken het haasje, tenzij je kunt aantonen dat je niet de bestuurder was op dat moment.

Een onbekend gebleven bestuurder is iemand die een misdrijf met een motorrijtuig heeft begaan en van wie de politie de identiteit niet weet. De politie heeft dan enkel de beschikking over het kenteken van het motorrijtuig, bijvoorbeeld omdat de politie niet in staat is geweest om de bestuurder staande te houden of dat de bestuurder de plaats van het verkeersongeval heeft verlaten. Als de politie de beschikking heeft over het kenteken kan zij hierdoor de eigenaar van de auto achterhalen om deze aansprakelijk te stellen. De aansprakelijkheid van de kentekenhouder bij een onbekend gebleven bestuurder en de manier van afhandeling door de politie, is afhankelijk het soort verkeersdelict. 1. Als het een verkeersovertreding WAHV betreft (Wet Mulder) is de kentekenhouder aansprakelijk voor de gedragingen verricht met een motorrijtuig waarvan het kenteken op zijn naam is gesteld. De transactie zal worden verstuurd aan de kentekenhouder die in het proces-verbaal wordt vermeld, het zoeken naar de feitelijke bestuurder kan achterwege worden gelaten. 2. Bij een verkeersovertreding die niet wordt afgedaan op basis van de wet Mulder is de kentekenhouder aansprakelijk voor de op de overtreding staande straf ook als hij zegt niet de bestuurder te zijn geweest maar de identiteit van de bestuurder niet bekend maakt. 3. Indien het om een verkeersmisdrijf gaat zal de politie op grond van artikel 165 WVW een brief aan de kentekenhouder van het motorrijtuig sturen met de vordering om de identiteit van de bestuurder door te geven. Het is een standaardformulier waarop de kentekenhouder moet aangeven of hij de bestuurder was op de datum van het misdrijf, en zo neen, dan dient hij de identiteit en de adresgegevens van de bestuurder op te geven. Indien de kentekenhouder weigert om de identiteit van de onbekend gebleven bestuurder door te geven of wanneer hij de identiteit niet kent, kan hij hiervoor worden bestraft op grond van de Schending van de informatieverplichting. In de gevallen 2 en 3 krijgt de kentekenhouder in ieder geval een brief van de politie met het verzoek ‘om te verschijnen aan het bureau om als verdachte te worden gehoord’. Toegevoegd na 35 minuten: Als de kentekenhouder reeds als verdachte van een verkeersmisdrijf is gehoord is deze niet verplicht aan de vordering ex artikel 165, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 gevolg te geven.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004581/2018...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/2018...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/2018...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100