Waarom voer de Titanic door na de aanvaring met de ijsberg?

Na de aanvaring met de ijsberg is de Titanic nog een hele tijd doorgevaren. Waarom? Als de Titanic in de buurt van de ijsberg was gestopt, hadden veel passagiers een kans gehad de ramp te overleven door op het ijs te klimmen.

( Zie http://www.goeievraag.nl/vraag/titanic.243757 .)

Weet jij het antwoord?

/2500

In het begin hadden ze helemaal niet zo erg door dat ze tegen een ijsberg waren gevaren, waaruit significante schade was ontstaan. Ok, er was wel een schok. Maar het schip was immers ijsberg/proof... Daarbij wilde men ook graag een record neerzetten qua oversteek tijd naar new york toe.

Ook al waren de motoren direct gestopt of de boot of de motoren direct op volle kracht achteruit was de boot door zijn enorme massa en vaart nog kilometers ver doorgevaren. Ook dan was de boot zover van de ijsberg verwijderd dat het geen redding voor de opvarende had betekent.

Ze hadden eerst helemaal niet in de gaten dat het schip over zo'n grote lengte (ca 80 meter) opengehaald en dus reddeloos verloren was. Ze hadden de ijsberg feitelijk slechts geschampt en dachten dat er alleen wat verfschade en deuken waren. De passagiers hadden er aanvankelijk nog pret om en voetbalden aan dek met de brokken ijs. En een grappenmaker merkte op dat ze nu zeker voor de rest van de reis voldoende ijs voor hun whiskey hadden. Bovendien vaart een dergelijk groot schip nog een heel eind door als de machines gestopt zijn en in de achteruit gezet zijn. Het is een enorme massa gewicht en die douwt nog wel even door.

Bronnen:
Boek De nacht van de Titanic"
van Walter Lord."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100