Waarom zit de zgn. 'tankdop' bij het ene automerk links en bij de andere rechts? Uniform rechts of links zou veel handiger zijn ook met tanken!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In Japan wordt, net zoals bijvoorbeeld in Engeland, links gereden. Van origine zijn de Japanse auto’s dan ook rechts gestuurd. Dit verklaart waarom bij sommige Japanse auto’s de uitlaat rechts zit en de tankdop links. ( De tankdop mag nl. niet aan de kant van de uitlaat zitten, dit vanwege eventueel morsen van benzine bij het tanken). Bij Europese auto’s zit de dop meestal aan de rechterkant , omdat de stoep tevens aan de rechterkant is. Men is uitgegaan van de positie van de oude benzinepompen waar men alleen aan de stoepkant kon tanken en ook uit veiligheidsoverwegingen m.b.t. overig verkeer aan de linkerkant. Het schijnt trouwens dat als je naar de slang op het plaatje van je tankaanduiding op je dasboard kijkt, je kunt zien aan welke kant het klepje zit. Zit de slang links dan zit het klepje ook links. Zit de slang rechts van zit het klepje ook rechts. Of het 100% zeker is, weet ik niet…... Met dank aan Onbekend.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/tankdop-hon...

Heeft de laatste 25 jaar, uitsluitend en alleen met de constructie van de auto te maken. De vulmond wordt daar geprojecteerd waar hij constructie technisch het makkelijkst is te plaatsen. Goed voorbeeld zijn amerikaanse auto's (links-midden / links-achter / links-achterop / rechts) u mag het zeggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100