Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

heeft mijn hyundai i20 uit het jaar 2015 een distributieriem of ketting?

heeft mijn hyundai i20 uit het jaar 2015 een distributieriem of ketting als ik het namelijk op zoek op google dan zie ik op de eene website een ketting en op de andere een riem

2 jaar geleden
in: Auto's
6.4K
jc54
2 jaar geleden
Als je via google geen uitsluitsel kunt krijgen, bel dan morgen de dealer. Die kan het je vertellen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ik kom ook verrassingen tegen.

Alle Hyundai’s vermeld in https://www.winparts.nl/blog/heeft-mijn-auto-een-distributieriem-of-ketting hebben een distributieriem.

Zelfde resultaat voor https://particulier-autoverkopen.nl/heb-ik-een-distributieriem-of-distributieketting/ .

Al zoekend kom ik echter op een andere plek ook tegen dat oudere i20 versies een ketting kunnen hebben.
https://www.anwb.nl/experts/auto/3/wanneer-distributieketting-vervangen
De twee bronnen die ik eerder vermeldde hebben het dan kennelijk niet over oudere versies? Of ze zitten er finaal naast! Het internet bevat ook veel onjuiste informatie.

Opvallend is dat een “engelstalige” site (ze hebben het over patrol (!) engines, en dat is inderdaad óók een Engels woord) de Hyundai i20 van de tweede generatie (2014-2020) (dus uw auto) met een ketting aangeeft.
https://timingbeltorchain.net/hyundai-i20-gb-2th-generation-2014-2020-timing-belt-or-chain-1622

Ook deze site wijst erop dat er geen sprake is van een riem: https://www.grange.co.uk/technical-data/hyundai/i20/1.2-se-5dr-(2015-2018) . Er staat namelijk een N (van Not Applicable oftewel ‘niet van toepassing’) op de betreffende regels.

Wat moet je hier nu van denken?

Niet blijven denken. Zelf kijken! Met een beetje moeite en een lampje bij de hand is het volgens deze Youtube uitleg vaak gewoon aan de motor te zien:
https://youtu.be/pchU-FoB2Hk
Een distributieriem heeft niet het eeuwige leven zoals een distributieketting doorgaans wel heeft; daarom is de motor van een apart deksel voorzien waar die riem achter zit.
Een ketting zit niet achter een apart deksel, aldus het filmpje.

Belangrijk is verder dat ik met zoeken op de combinatie hyundai i20 2015 timing belt or chain, en dan zoekend op afbeeldingen, alleen maar resultaten zie van distributieketting vervangingsets, en ook tutorial filmpjes met uitsluitend ketting vervangingen.
Van het vervangen van een riem die niet bestaat kun je inderdaad geen filmpje maken!

Ik kom met uitgebreid zoeken dus tot de conclusie dat uw auto een distributieketting heeft.
.
In dit filmpje zie je wat duidelijker dat een motor met riem er echt anders uitziet dan een met een ketting: https://youtu.be/fMDHUvYJLfQ?t=187 .
(Lees meer...)
Bordensteker
2 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding