Kan er bij een wegtelling ook de snelheid gemeten worden?

Er liggen kabels over de weg. Voor zover ik weet, is dit om een telling uit te voeren. Er zijn 2 kabels gespannen met ca een halve meter er tussen. Dit lijkt me zodat je ook kan zien welke kant een auto op gaat.

Maar omdat er 2 kabels zijn, kan je ook wellicht de tijd tussen de drukmeting in de kabels registreren en op die manier bepalen hoe hard diegene reed (het is uiteraard niet te achterhalen wie dat geweest is, want het is gewoon maar een kabel (niet een camera)). Kan je op die manier wel snelheid meten zodat je kan zien of er op het traject te hard gereden wordt (met als gevolg dat er wellicht controles uitgevoerd gaan worden)? Of is de apparatuur die daarvoor gebruikt wordt niet in staat ook tijd te meten?

Weet jij het antwoord?

/2500

JA. Een detectielus is een inductielus van koperdraad verzonken in het wegdek, waarmee met behulp van elektronica een voertuig kan worden waargenomen. De detectielus werkt met de benodigde elektronica als een elektrische spoel en de aanwezigheid van het metaalhoudende voertuig op de lus verstoort het magnetisch veld. Die verstoring veroorzaakt een meetbare verandering in de wisselstroomeigenschappen van de detectielus. Detectie- of inductielussen worden gebruikt door een verkeerscentrum: bij verkeerslichten en op autosnelwegen. Door deze voertuigdetectors kunnen verkeersgegevens (verkeersintensiteit en -snelheid) verzameld worden om het verkeer te kunnen informeren en te adviseren. Snelheid en intensiteit kunnen worden berekend door de lussen in een paar in de breedte van de rijstrook in te frezen, een zogenaamd luspaar. Dit op een gegeven afstand (bijvoorbeeld 2500 mm hartafstand) van elkaar. Door de tijd van het bezetten van de eerste lus tot het bezetten van de tweede lus te meten kan de snelheid (en richting) van het voertuig vastgesteld worden.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Detectielus

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100