Mag je eender wat voor soort auto als taxi gebruiken?

Ik ken iemand die een dertig jaar oude jeep als taxi gaan aanmelden en gebruiken. Mag dat? Normaal zijn taxi's altijd een betje hetzelfde: Donker, degelijk merk, groot e.d. Maar mag je ook bijvoorbeeld een terreinwagen (4x4), 'Lelijke Eend' of Fiat Panda inschakelen als echte taxi en maakt de leeftijd van het voertuig dan ook nog iets uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je auto goedgekeurd is om de weg op te gaan , geen probleem. Sat men degelijke donkere auto's gebruikt is meer om de klant het gevoel te geven dat hij waar voor zijn geld krijgt. Voor vee mensen was/ is een taxi toch een luxe, en dan wil je dat ook luxe doen. Maar ik denk dat er ook genoeg mensen zijn die wel eens een ritje in een jeep willen maken, of goedkoper in een eend willen rijden.

De personenauto die als taxi gebruikt gaat worden, heeft eerst een keuringsbewijs nodig. De RDW doet de keuring. Indien de 30 jaar oude jeep door het RDW wordt goedgekeurd, mag deze als taxi de weg op. Indien iemand het idee heeft om een andere auto als taxi te gebruiken, zal ook deze gekeurd moeten worden door het RDW. In alle gevallen beslissen zij of het voertuig geschikt is om te taxiën. Indien de auto groen licht krijgt, wordt het voertuig geregistreerd als taxi en moeten er 3 aanpassingen gedaan worden aan de taxi: 1 Blauwe kentekenplaat. Indien een taxi geen blauwe kentekenplaten heeft, is het geen taxi. 2 Inbouwen taxameter. Deze hoeft niet als er alleen op contract vervoerd wordt. Denk aan ophalen ouderen voor dagopvang, kinderen naar school brengen..... 3 Inbouwen boordcomputer. (Vastleggen ritgegevens, arbeidstijd, rijtijden, rusttijden). De overheid heeft een aantal jaar geleden de strenge eisen bewust vereenvoudigd. Dit neemt niet weg dat het voertuig geschikt moet zijn voor personenvervoer en nog altijd op veel punten streng gecontroleerd wordt door het RDW. Natuurlijk zijn de eisen nog strenger voor ziekenvervoer taxi's. Kortom, kijk maar of de 30 jaar oude jeep blauwe kentekenplaten heeft of krijgt, dan weet je genoeg. https://www.rdw.nl/zakelijk/branches/bedrijven/individuele-goedkeuring-aanvragen/taxi/uw-voertuig-gebruiken-voor-taxivervoer https://ondernemersplein.kvk.nl/keuringsbewijs-en-voertuigeisen-voor-taxis/

Toegevoegd op 12 juli 2019 17:32: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100