Waarom mag mijn fiesta 100kg trekken als Ford 600kg heeft bepaald?

Ik moest wat steentjes ophalen en dacht dat ik een aanhanger nodig had. Dus ik keek op mijn kenteken bewijs en mijn auto mag maar liefst een whopping 100kg trekken, geremd.

Volgens deze site: https://www.autoweek.nl/auto/28359/ford-fiesta-125-16v-core/#specs kan mijn auto 600kg trekken (geremd).

Ik heb ook gelezen dat dit het bij heel veel Fiestas in NL het geval is.

Waarom is dit zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

De conclusie van lang zoeken komt uit op de vaststelling dat de op het eerste gezicht bizar lage toegelaten trekgewichten doorgaans bedacht zijn om tegemoet te komen aan klanten die wel met een fietsendrager op weg willen kunnen maar geen behoefte hebben aan een echte voor caravans en boedelbakken geschikte trekhaak. Voor rijden met een aanhanger moet de constructie van de trekauto door de autofabrikant apart gecertificeerd zijn, en bijvoorbeeld voor koetswerkvarianten met een panoramadak of een extra achterbank (en dus extra bevestigingspunten voor veiligheidsgordels) neemt men dan soms die moeite niet. Het kan ook aan de extra eisen liggen op het gebied van aandrijving en koeling (in de bergen, zonder echte rijwind in file omhoog). Of het mag alleen met een af fabriek gemonteerde trekhaak. De bijzonderheden staan intussen met een reeks aan vindplaatsen reeds vermeld in de reacties op de vraag. Ik voeg er hier nog het volgende aan toe: “Heeft uw auto geen trekkracht maar wilt u wel een fietsendrager trekhaak voor uw auto? Dan hebben wij de oplossing: fietsendrager trekhaak.” https://brink.eu/nl-nl/trekhaken/wet-en-regelgeving/trekkracht/ Als u een aanhangwagen of een caravan achter uw voertuig hangt, dan is het belangrijk om te weten welk gewicht u maximaal mag trekken met uw voertuig. [...] Op uw papieren kentekenbewijs of op het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) staat, in de meeste gevallen, welk gewicht u mag trekken met uw voertuig. https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/verplichtingen-bij-gebruik/het-trekgewicht-op-het-kentekenbewijs En inderdaad: de RDW heeft het hier zuiver over trekken, en niet over dragen.

Bronnen:
https://www.anwb.nl/experts/Auto/vraag/c60...
https://www.focusclub.nl/index.php?threads...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100