mijn rijbewijs is ingenomen voordat ik het gehaald heb, hoe kan dit? en moet ik hiermee?

Ik was zelf aan het rijden op de openbare weg de dag voor mijn rij examen, om nog even te oefenen. Ik rijd te hard de politie houdt me aan en mijn nog niet behaalde rijbewijs word ingenomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Allereerst: wat je gedaan hebt, is zeer onverstandig. Als je in deze omstandigheden een ongeluk/schade zou hebben veroorzaakt, was die niet verzekerd geweest. De rijbevoegdheid kan niet worden ontzegd als je nog geen rijbewijs hebt. Iets wat er niet is, kan niet worden ingenomen. Natuurlijk kan wel proces-verbaal worden opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs. Hierop staat uiteraard een boete. Toegevoegd na 1 minuut: Verder kan een boete worden gegeven voor het te hard rijden.

De populistische uitdrukking "rijbewijs ingenomen" is geen wettelijk begrip. Met het innemen van het rijbewijs wordt bedoeld dat de rijbevoegdheid motorrijtuigen is ontnomen. Dit houdt in dat je geen enkel voertuig meer mag rijden waar een motor voor de voortstuwing zorgt, dus ook geen snorfiets, tractor of iets dergelijks. Dit is dus geheel onafhankelijk van het hebben van een rijbewijs. Wel kan de rijontzegging gelden voor bepaalde categorieën.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100