Welke verhouding kies ik voor ruitensproeiervloeistof?

De geur van de vloeistof die tegenwoordig verkocht wordt, vind ik misselijkmakend. Meestal iets parfum-achtigs. Daarom wil ik voortaan ruitensproeiervloeistof zelf maken met spiritus.
Maar hoeveel spiritus moet ik gebruiken om te beschermen tot circa 20 graden?
Dus welke verhouding tussen water en spiritus?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn meerdere methodes om zelf ruitenwisservloeistof te maken, afhankelijk van de geur die je het best verdragen kan : - met glassex / ruitenwisservloeistof - met afwasmiddel Deze eerste twee zijn niet vorstbestendig, althans niet tot hoge temperaturen. Wel met antivries-werking : - met azijn (antivries) - met ammoniak - lijkt me persoonlijk nog onprettiger dan antivries - met isopropyl - met 70 % alcohol - met methanol - met epsom-zout (magnesiumsulfaat) Van al deze geldt dat ik me kan voorstellen dat de geur niet altijd aangenamer is dan die van commerciële antivries/ruitenwisservloeistof, maar ik heb ze niet uitgeprobeerd ; komt zo van de website ;-) Zie voor de precieze recepten / verhoudingen/ methodes de link. Toegevoegd na 2 minuten: Met spiritus staat er dus niet bij, maar dat zal het beste vergelijkbaar zijn met de methode met alcohol danwel ethanol. Met name vanwege de geur zal spiritus al snel gaan tegenstaan en daardoor afvallen. Wil je het wel per se gebruiken, dan geldt dus een verhouding zoals die bij alcohol en methanol genoemd wordt ; ongeveer 1 -2 op 9.

Bronnen:
http://nl.wikihow.com/Zelf-ruitenwisservlo...

Ik heb dit voor je kunnen vinden zie onderaan: Een kopje water op 1 liter spiritus dus 200 water staat tot 1000 spiritus en daar 2 theelepels afwasmiddel aan toevoegen. Let wel op het ontmengen. Wat ik zelf altijd doe, is op het moment dat de onverdunde bij een supermarkt in de aanbieding is een flacon van 5 liter kopen. Deze verdun ik dan tot het tot ongeveer -30 graden te gebruiken is. Is maak nogal wat km, en wil niet voor de verrassing komen te staan dat de nozzels van de sproeier toch tijdens het rijden dichtvriezen. Nozzels, zijn de sproeiers, die dus net boven de motorkap uitkomen. Doordat die met rijwind in aanraking komen willen ze met de kant en klare vloeistoffen die vaak tot -15 of -20 gaan nog wel eens dichtvriezen, op een lange tocht door Duitsland wil je dit echt niet, je raam zit in éénmaal dicht, en bij de pomp kopen op dat moment kost je de hoofdprijs. € 15,- voor een liter durven ze best te vragen, terwijl ik nu 5 liter voor ongveer 6 Euro koop en daar zeker 10 liter van kan maken Zelf maken Antivries is geen goedkoop goedje. Sommige mensen kiezen er daarom voor om zelf een alternatiefje te brouwen. Als je een liter brandspiritus mengt met een kopje water en twee eetlepels afwasmiddel, dan krijg je inderdaad iets dat op ruitensproeiervloeistof lijkt. Maar pas op: goedkoop is hier duurkoop! Als je auto een tijdje stilstaat gaat het mengsel zich opsplitsen, omdat spiritus een andere dichtheid heeft dan water. Een deel van de vloeistof bevriest dan alsnog, met alle gevolgen van dien.

Bronnen:
http://www.tuning-gids.nl/antivries_ruiten...

Wat ook goed werkt is gewoon afwasmiddel in de tank gooien. 1 eetlepel op een liter, Het bevriest niet en het werkt fantastisch. Niet meer afwasmiddel erin gooien, anders komt de schuim onder de motorkap vandaan :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100