Wanneer moet je gehandicapten voor laten gaan?

Ik heb gister theorie examen gedaan, en daar kwam de vraag in voor waarbij je een man zag die op krukken liep en of je die voor moest laten gaan of niet. De man kwam van links, en er was geen zebrapad aanwezig. In mijn oefen examen was een soortgelijke vraag, alleen dan zat de man in een scoot-mobiel. Deze hoefde je niet voor te laten gaan. Maar mijn vraag is, wanneer moet je een "gehandicapte" voor laten gaan en wanneer niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zowel in het verkeer als in het algemeen, zijn gehandicapten gewoon normale mensen met dezelfde rechten als jij en ik, en hebben ze geen echte extra priveleges. Het is meer uit beleefdheid dat je ze af en toe voor laat gaan om het wat makkelijker voor ze te maken. In de regel echter hebben de meeste mensen uit deze doelgroep ook de vervoersmiddelen die hen in staat stellen normaal aan het verkeer deel te nemen, en zich ook gewoon aan regels te houden. Wel moet je in het verkeer gehandicapten, blinden, rolstoelgebruikers en ook oude mensen de gelegenheid geven om over te steken. Ze hebben daar nu eenmaal vaak wat meer tijd voor nodig. Je dient echter wel altijd te kijken of dat veilig kan. Vol op je rem om iemand met krukken die flink om zou moeten lopen naar de zebra over te laten steken en daarmee het overige verkeer in gevaar brengen is geen goed plan. Maar als de ruimte en gelegenheid er IS, is het wel zo beleefd. Maar zeker niet verplicht. Alleen een zichtbare blindenstok geeft overal en altijd voorrang (behalve bij een stoplicht met ratelinstallatie, maar zelfs daar zou ik in dart geval stoppen). Wees wel altijd op je hoede voor gehandicapten die gewoon voorrang NEMEN, of dat nu in het verkeer is, in een wandelgebied of in de supermarkt. Want helaas denken wel erg veel mensen dat die wieltjes je bepaalde priveleges geven die je op de omgeving kunt afdwingen. Als je enkels en je kuiten je lief zijn, kun je soms beter aan de kant. Maar dat hoef je niet per se met een beleefde glimlach te doen.

Artikel 49 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) geeft daarop het antwoord: "Artikel 49 1. Bestuurders moeten blinden, voorzien van een witte stok met één of meer rode ringen, en overigens alle personen die zich moeilijk voortbewegen, voor laten gaan. 2. Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan. 3. Het tweede lid geldt niet voor bestuurders van een motorvoertuig dat behoort tot een militaire kolonne of een uitvaartstoet van motorvoertuigen. 4. Het tweede lid geldt evenmin, indien voor de voetgangers en de bestuurders van een gehandicaptenvoertuig een rood voetgangerslicht of een geel knipperlicht als bedoeld in artikel 74, tweede lid, van toepassing is." De man die op krukken liep, uit je theorie-examen, valt onder lid 1 van dit artikel. Die 'beweegt zich moeilijk voort' en die moet je dus (net als een blinde met de blindenstok) voor laten gaan als hij de straat oversteekt. Ook als hij dat niet doet op een voetgangersoversteekplaats ('zebrapad'). Hetzelfde geldt bijv. voor moeilijk lopende ouderen die voor de ingang van een verzorgingshuis oversteken, ook wanneer daar geen zebrapad zou zijn. De man in de scootmobiel (uit je oefenexamen) gaat alleen voor als hij met de scootmobiel het zebrapad oversteekt, omdat hij dan geldt als een voetganger en die moet je ook voor laten gaan (m.u.v. de situaties in lid 3 en 4) hierboven. Voor het overige gelden de 'gewone' verkeersregels: rijdt hij met de scootmobiel op de weg, dan gelden voor hem dezelfde regels als voor verkeer dat op de weg rijdt. Rijdt hij op het fietspad, dan gelden de bepalingen voor fietsers en rijdt hij op het voetpad, dan de regels voor voetgangers. Iemand in een scootmobiel is namelijk niet iemand 'die zich moeilijk voortbeweegt'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100