Het lijkt haast te mooi om waar te zijn. Wanneer je je op internet wilt verdiepen in het fenomeen chiptuning, vind je hier nauwelijks negatieve berichten over. Chiptuning lijkt door een grote groep mensen te worden toegepast om hun lease-bak met maar 1 rood lettertje achterop van wat extra vermogen en koppel te voorzien. Maar is het wel allemaal goud dat blinkt?
Chiptuning is in een notendop het anders laten afstellen van je motormanagement, met als doel het vergroten van de efficiëntie, en dus de prestaties van je auto.
De voordelen lijken groot: voor een paar honderd euro kan je je auto in een middag 20%-30% qua vermogen opkietelen. Kan je dit geld niet ophoesten en wil je toch meer prestaties, dan is nagellakremover altijd nog een optie.
Volgens veel verhalen op internet van mensen die hun auto hebben laten ‘chippen’ daalt in veel gevallen het verbruik, stoot de auto niet meer schadelijke stoffen uit dan voorheen en de motor schijnt er ook niet harder van te slijten.
Als je dit leest komt waarschijnlijk meteen de vraag op: “Waarom halen de fabrikanten dan niet meer uit hun motoren als auto’s met een chipbehandeling al zo makkelijk te tunen zijn?”.
De belangrijkste reden die hier voor aangevoerd wordt is dat fabrikanten graag aan de conservatieve kant blijven om maar ruime marges te houden (de auto moet ook in extreem weer kunnen presteren), maar vooral omdat de brandstof in andere delen van de wereld (bijvoorbeeld Oost-Europa) van mindere kwaliteit is, en een gechip-tunede auto het dan misschien moeilijk krijgt. Reden te meer om het als inwoner van Nederland niet te laten (we hebben immers bovenop onze kwalitatief goede brandstof de laatste tijd ook nog eens V-Power-achtige producten gekregen, wat dan haast wel superbrandstof moet zijn…..)!
Toch las ik vandaag een duidelijke waarschuwing voor mensen die chiptuning overwegen. In dit artikel stond dat het op korte ritten nadelig is voor het verbruik omdat je motor rijker wordt afgesteld. In de stad schijnen bougies en zuurstofsensoren sneller kapot te gaan. De auto moet eerder naar de garage voor onderhoud en de koppelkromme schijnt vaak een stuk minder vloeiend te verlopen dan vóór chiptuning het geval was.