Hoe weet ik of mijn airco goed werkt?

Is er een manier om te controleren of mijn airco goed genoeg werkt? Hij doet het wel, maar ik weet niet of dit ook is zoals hij hoort te functioneren...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stop een thermometer in het ventilatierooster waar de koude lucht uit komt. (M.a.w. meet direct de lucht die uit de airco komt) Wanneer deze lucht onder de12 graden komt, dan functioneert de airco over het algemeen naar behoren.

Een auto airco verliest tot 10% van de capaciteit per jaar. Ondanks dat het een gesloten systeem is, ontsnapt er koelmiddel. Je kunt je systeem laten bijvullen voor ongeveer 40 euro waarbij ze de boel opnieuw onder druk zetten. Controleren kun je het niet, tenzij je het vergelijkt met een Aygo of gelijksoortige auto (is er ook als Citroen c1) uit 2013. De aygo is onlangs vervangen door een nieuw model, dus lastiger vergelijken met een 2014 model. Laat ook gelijk de airco verdamper ontsmetten. Door de damp krijg je bacteriegroei en dat kan je ruiken in het interieur.

Een simpele controle om te zien of de airco sowieso al werkt is even luisteren onder de motorkap. Zodra je de airco op zet hoor je een klik en daalt het stationaire toerental van de motor even. Dit omdat de compressor dan meedraait. Hoor je de klik niet dan draait de compressor waarschijnlijk niet mee omdat er bv te weinig gas in het systeem zit. De andere controle is al eerder aangehaald : gewoon thermometer in ventilatie rooster steken (alleen als het buiten warmer is dan 10 gr) Moet dan ongeveer 7 graden Celcius aangeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100