Waar is het kijkglas gebleven bij de benzinepomp?

Vroegah zat er op elke benzinepomp een glazen uitstulpsel met een draaimolentje erin. Als je pompte dan draaide het molentje door de langsstromende benzine. Er stond bij: "Kijkglas moet altijd gevuld zijn".
Ik vroeg me altijd af wat je moest doen als ie opeens niet meer gevuld was. Maar daar gaat deze vraag niet over. Wat ik wil weten is: waar is dat kijkglas gebleven? En zeg nou niet: "Die is niet meer nodig", ik wil natuurlijk weten waarom dat ding er niet meer opzit, want ik heb met deze benzineprijs geen zin om voor luchtbellen te betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In oude benzinepompen zat een simpel mechanisme dat de hoeveelheid doorgestroomde vloeistof bijhield. Dit mechanisme maakte geen onderscheid tussen vloeistof of vloeistof met luchtbellen. Tegenwoordig is de flowsensor daar wel toe in staat, daarom is het kijkglas overbodig. (Sorry dat ik toch moet zeggen dat hij niet meer nodig is....)

Het uitstulpsel en het draaimolentje zaten een eind buiten het "benodigde" benzinecircuit. Behalve dat de benzine een omweg moest maken, was er ook nog meer kans op lekkages. Zonder kijkglas kon de pomp dus een stuk goedkoper en veiliger gebouwd worden. Ook bij de productie van benzinepompen speelt geld een grote rol, dus hoe goedkoper (én veiliger) hoe beter.

Het kijkglas zit niet meer in het systeem omdat dit onderdeel geen toegevoegde waarde heeft voor de benzine maatschappij en voor de eigenaar van het tankstation. Was dat wel het geval dan waren de pompen nog voorzien van kijkglazen. Het was een extra service voor de benzinekoper, maar daar hebben de verkopers sch..t aan. De benzine wordt toch wel verkocht.

Dit kijkglas bestaat nog altijd, toch zeker waar ik altijd ga tanken. Het is geen molentje maar gewoon een stuk glazen buis. Er staat bij "niet afleveren met lucht in het kijkglas". Nochtans zie ik er soms wel (kleine) luchtbellen passeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100