Met eigen auto naar werk, hoe reiskosten vergoed krijgen?

Hallo mensen, ik ga dus met mijn eigen auto naar en van mijn werk.
Ik werk 4 dagen in de week. En de afstand is 35 km enkele reis.
Nou heb ik de eerste jaren lopen zeuren bij mij werk gever voor reiskosten maar hierop word niet thuis gegeven, toen kwam mijn collega ermee dat ze dit via de belasting terug krijgt(met eigen motor).
Dus ik het jaar erop bij mijn belastingaangifte reiskosten ingevuld, en ook gekregen.
Dit heb ik een jaar of 3 kunnen doen, maar na het invullen van mijn belastingaangifte voor vorig jaar. Heb ik nu dus een brief gekregen dat ik een ov- verklaring moet opsturen..?
Hoe kan dit nou als ik met eigen auto ga.
Nou heb ik het dus al geaccepteerd dat ik can de belastingdienst niks terug krijg, maar op wat voor manier kan ik wel reiskosten vergoeding krijgen ?
Dit kost mij namelijk ruim 200 euro per maand wat ik eigenlijk dus weggooi naar mijn mening. Met openbaar vervoer ben ik 2 uur onderweg ipv 30 min met de auto

En nog een andere vraag wat is een ov- verklaring precies?
Is dat een document wat ik van mijn werkgever moet krijgen of moet je dan je trein/ buskaarten opsturen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een OV-verklaring is een verklaring dat je met het openbaar vervoer reist, die verklaring kan je vervolgens gebruiken bij je belastingaangifte. Alleen reiskosten met het OV-zijn namelijk aftrekbaar. Wat je wellicht wel met je werkgever kan afspreken is dat jij een wat lager salaris krijgt en dat hij je een onbelaste reiskostenvergoeding geeft. Die vergoeding is namelijk binnen bepaalde grenzen niet belast. Je levert dan b.v. 1.000 euro brutosalaris in (dat is netto een lager bedrag) en krijgt vervolgens 1.000 onbelaste reiskosten vergoeding voor terug. Hierdoor hou je onder de streep dus meer over Nadeel is dan wel dat eventuele regelingen zoals de WW op een lager salaris zijn gebaseerd. Ook is het niet duidelijk hoe lang de regering nog het onbelast vergoeden van reiskosten toestaat.

Er bestaat geen wettelijk recht op een reiskostenvergoeding van de werkgever. Je hebt er alleen recht op als dit in je arbeidsovereenkomst staat, in de CAO of (bijv.) in het personeelshandboek. Reiskosten voor woon-werkverkeer die je vergoed krijgt, kun je niet óók nog in aftrek nemen op de aangifte inkomstenbelasting. Reiskosten voor woon-werkverkeer die je maakt met eigen vervoer kunnen niet in aftrek worden gebracht op de aangifte inkomstenbelasting. Niet-vergoede kosten voor woon-werkverkeer met openbaar vervoer wel, volgens de richtlijnen uiteraard van de Belastingdienst. Tot een afstand enkele reis van 10 km mag overigens niets worden afgetrokken. Het 'bewijs' dat je met openbaar abonnementen reist, kan geleverd worden met de OV-verklaring, die door de openbaarbedrijven op aanvraag aan de aanvrager kan worden gegeven. De Belastingdienst wordt hierover dan geïnformeerd. Toegevoegd na 2 minuten: Van de site van NS: "Bij een Weekend Vrij, Altijd Vrij Maand en Maandtrajectabonnement dient u zelf een OV-verklaring aanvragen. Uw gegevens worden, na controle, rechtstreeks door NS aan de Belastingdienst gerapporteerd. Bij onze andere Jaarabonnementen gaat de rapportage aan de Belastingdienst automatisch. Als Jaarabonnementhouder hoeft u dus geen OV-verklaring aan te vragen (uitgezonderd dus Weekend Vrij)." en "Een OV-verklaring wordt verstrekt door de openbaar vervoerbedrijven. Bewaar deze goed, de Belastingdienst kan erom vragen. Het is ook verstandig om uw OV-chipkaart (of Stamkaart) en de abonnementen waarmee u het jaar daarvoor heeft gereisd te bewaren. Wanneer u een OV-verklaring aanvraagt, is NS verplicht uw gegevens beschikbaar te stellen aan de Belastingdienst " en "Als u een NS-Maandabonnement met een kaart voor aanvullend stad-/streekvervoer heeft gekocht, dan wordt de OV-verklaring voor beide kaarten tegelijk afgegeven. Heeft u alléén een kaart voor stad-/streekvervoer (een Sterabonnement) gekocht, dan kunt u niet ons online formulier gebruiken. U kunt de juiste formulier aanvragen bij de BelastingTelefoon voor particulieren, tel. 0800 - 05 43 (gratis)."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100