Volgens onderhoudsboekje van Mazda 2 (2003) moet ik na 10 jaar zowel mijn aandrijfriem als distributieriem vervangen. Wat is een aandrijfriem??

Ik kan het niet goed terugvinden op internet. Ik lees over multiriem, V snaar, is dat allemaal hetzelfde als aandrijfriem?
Weet iemand ook of dit bij elkaar erg prijzig is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een aandrijfriem is een type vermogensoverbrenging. Een of meer riemschijven kunnen aangedreven worden door een of meerdere aandrijfschijven. Riemen produceren weinig trillingen en stoten, en aldus weinig lawaai. Ze zijn bruikbaar voor grote asafstanden en er is weinig smering nodig. Toegevoegd na 9 minuten: De V-snaar of V-riem is een aandrijfriem voor machines. Deze loopt over twee poelies met dezelfde v-vorm. Dit heet een profiel. De profielen zijn gestandaardiseerd, waardoor het mogelijk is wereldwijd riemen te kopen voor machines. Een handig woordenboek over autotechniek is ook te vinden op http://www.marcovw.nl/

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aandrijfriem
http://nl.wikipedia.org/wiki/V-snaar

De distributieriem kan behoorlijk in de euro's lopen. afhankelijk van de garage moet je zeker rekening houden met een bedrag tussen de 300-600 euro. Aandrijfriem, multiriem en de V- snaar is hetzelfde. Vervang je deze riem tegelijk, kost het je een paar tientjes meer voor de riem, extra arbeid is nihil.

De aandrijfriem ofwel de multibelt drijft meestal dynamo, waterpomp, airco,enz aan Bij vervanging van deze multibelt is het verstandig de waterpomp en spanrollen ook te vervangen, omdat bij een nieuwe belt de krachten groter worden, lagers gaan dus stuk. De distributieriem drijft de nokkenas(sen) aan, vervangen is noodzakelijk als deze riem knapt kunnen de kleppen door de zuiger slaan of krom slaan. Goedkoopste is alles tegelijk te vervangen, aangezien de auto 10 jaar aut is hoef je niet noodzakelijk bij de dealer te zijn een goede vakgarage kan goede uitkomst bieden door een prijsafspraak te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100