Wat is het verschil tussen super plus en gewone benzine?

Van zolang ik me herinner tank ik super plus. Nu merkte een kennis die met me meereed op dat ik tien euro per volle tank minder zou betalen als ik gewone bezine zou tanken.Hij vroeg me waarom ik dat niet deed.
Tja waarom? Het octaangehalte is hoger bij super plus, dat zegt me niks.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het octaangetal (niet gehalte) is hoger bij Super Plus. Dat betekend dat de benzine klopvaster is dan gewone Euro 95. (Zie bron voor een duidelijk doch ietwat technisch verhaal over klopvastheid.) Het komt er op neer dat de benzinemotor met klopvastere benzine in theorie efficienter rijdt, en dus zuiniger. En bovendien beter (meer PK) kan presteren. Of dit in de praktijk ook zo is hangt af van het type auto en vooral van de motor. Sommige motoren wordt Super Plus aangeraden, en gewone benzine zou zelfs schade kunnen opleveren. Voor motoren met een hoge compressieverhouding, veel PK's en/of een turbo kan Super Plus rendement en prestatiewinst betekenen. Voor andere motoren levert Super Plus geen of nauwelijks verschil met gewone benzine, en is het maar de vraag of het het prijsverschil waard is. Dan is de duurdere benzine alleen maar een stukje merkbeleving. Welke je kiest hangt dus af van je auto, welke motor er in zit, en wat de auto nog waard is :)

Bronnen:
http://drivr.be/2009/11/11/techtalk-euro-9...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kloppen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Klopvastheid
http://nl.wikipedia.org/wiki/Octaangetal

Super plus is beter/gezonder voor je motor enz. dus daarom is het ook wat duurder als benzine.

Het octaangetal. Octaangetal wordt in RON ‘research octane number’ uitgedrukt. Daarbij wordt de klopvastheid van de brandstof in de CFR-controlemotor vastgesteld zonder voorverwarming bij 600 toeren per minuut. Bij een te laag RON treden er acceleratiepingelingen op die meestal hoorbaar zijn (pingelen). Normaal loodvrij—91 RON Euro loodvrij—95 RON Super (plus)—98 RON LPG—104-108 Alcohol—111 RON

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100