Wat zijn de totale kosten van een rijbewijs?

Ik wil graag gaan sparen voor een rijbewijs, maar ik heb niet echt een idee hoe duur dat is.. Elke site zegt iets anders.

Met de totale kosten bedoel ik ook echt alles bij elkaar,
dus zowel het theorie examen, het praktijk examen en het laten maken van je rijbewijs.

Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ligt er voornamelijk aan hoeveel lessen je nodig gaat hebben. Ik had 60 lessen nodig en per les betaalde ik 41 euro + theorie is 35 euro + tussentijdse toets 175 euro + examen 275 euro. Reken maar bij elkaar op en dan ben je ongeveer € 2100 euro kwijt aan alles. Je kunt ook een 10 dagen cursus doen maar dat is complete onzin want ze laten je altijd lessen bijbetalen.

Dit is per persoon verschillend. Er zijn een aantal factoren die meewegen. (Prijs per les, aantal lessen etc.) Het aantal lessen wat benodigd is, ligt aan jouw leer-tempo. Volgens mijn instructrice ligt het gemiddelde tussen 30-40 lessen, maar nogmaals: dit is per persoon anders.

Het hangt voornamelijk af van je regio (hoeveelheid concurrentie) en daarnaast speelt het gemiddelde benodigde lessen een grote rol. De meeste mensen hebben 40 uur rijles nodig voor het doen van een eerste examen. De legekosten voor het laten maken van je rijbewijs verschillen per gemeente. Gemiddeld ben je voor 40 uur rijles en een examen + theorie examen rond de €1800 - €2200 euro kwijt. Alvast veel succes met het behalen van je rijbewijs. TIPS: kijk niet alleen naar de prijs, en investeer in proeflessen bij instructeurs. Echt niet iedere rij-instructeur is even goed als de concurrent. Kijk ook of de auto voor jou makkelijk te besturen (niet te groot, schakelen etc) is als beginnend bestuurder, daarnaast is het erg van belang dat jij je op jouw gemak voelt bij jouw instructeur. De horrorverhalen schieten de spuigaten uit.

De vaak wat kleine rijscholen geven meestal een fijner gevoel. De rij instructeur kent je vaak persoonlijk en deze zijn in prijs ook wat goedkoper. Tegenwoordig variëren de prijzen per uur van €38 bij een kleinere school, tot soms zelfs €45 euro. Op www.rijschoolgegevens.nl van het CBR kun je de slagingspercentage van de rijscholen uit jou buurt vinden. En vraag natuurlijk bij je vrienden na welke bij hun qua prijs en kwaliteit fijn is over gekomen. De prijs van een theorie examen ligt rond de €35 euro en het praktijk rond de €230. De prijs van het ophalen van je pasje verschild per gemeente en of je het versneld aanvraagt of niet.

Ik heb eerst een vrijblijvend en kosteloos een proefles gehad van 90 minuten. Daaruit kan blijken hoeveel lessen je nodig hebt. Welke opleiding je kunt doen en hoeveel ondersteuning je nodig hebt . Bij een totaalpakket met 20 lessen heeft mij dat 1311,40Euro gekost (oude BW-tarief) Mijn rijschool was Rob Geels

Bronnen:
www.robgeels.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100