Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom vraagt de verzekeringsmaatschappij of ik de schade wil claimen?

N.a.v. een aanrijding die heeft plaatsgevonden, waarbij de tegenpartij mij aanreed, heb ik mijn schadeformulier ingeleverd bij m'n verzekeringsmaatschappij.
Nu heb ik als reactie van de verzekeringsmaatschappij de vraag gekregen of ik deze schade wil claimen.
Uiteraard, maar is dit een gebruikelijke vraag van de verzekeringsmaatschappij?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Auto's
649
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Je kunt het beste zelf contact opnemen met de verzekering van de tegenpartij.
Als het de schuld van de ander het is moet zijn verzekering hde schade vergoeden.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Je zou de zaak ook onderhands kunnen regelen met de veroorzaker. Dan kost het hem geen no-claim.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Het kan dat je de schade niet wilt claimen. Dit komt voor als je bijvoorbeeld met degene die de schade heeft veroorzaakt tot een overeenkomst bent gekomen. Na een aanrijding vul je het schadeformulier in, en teken het samen. Daarna gaat het op de post, maar dat wil niet zeggen dat er dan geen contact meer is tussen uzelf en veroorzaker. Stel dat de schade erg meevalt. U laat dat weten aan de veroorzaker, die daarop zegt 'in dat geval betaal in die schade liever zelf, zodat het niet ten koste gaat van mijn bonus/malus regeling'.
Dit is de reden waarom de verzekeringsmaatschappij u vraagt of u de schade nog wilt claimen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
WillemVee, Dank voor je uitleg.
Maar na het gezamenlijk invullen en opsturen van het schadeformulier, heb ik op geen enkele manier contact gehad met de veroorzaker.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Ha, die AlPacina;

Ja hoor, die vraag is vrij gebruikelijk. Want als jij besluit de schade niet te claimen (als het bijvoorbeeld om een minimaal krasje zou gaan of je hebt het onderling met de tegenpartij opgelost) scheelt dat de maatschappij een hoop werk en onkosten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dit is gebruikelijk dat ze dit vragen. En dit is ook ten gunste van jou.
De verzekeringspremie van een auto wordt ondermeer berekend op het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Wanneer je besluit de schade niet te claimen blijven je schadevrije jaren intact. Claim je ze wel val je terug met je schadevrije jaren (meestal 3 of 4 jaar en bij sommige producten zelfs 7 jaar).

Mogelijk heb je een No-claimbeschermer en dan ga je niet meer premie betalen zolang je bij deze maatschappij blijft, maar dit geeft minder vrijheid om te zoeken naar een andere maatschappij.

De afweging of je deze schade wil claimen of niet is afhankelijk van het schadebedrag in combinatie met je terug val in schade vrije jaren waardoor je meer verzekeringspremie gaat betalen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Maar waarom heeft het gevolgen voor mijn schadevrije jaren als de tegenpartij de schade heeft veroorzaakt?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Mijn excuses ik had niet gelezen dat de schuld bij de tegenpartij lag.
Wellicht is het verstandig bij de maatschappij te informeren of zij deze mening delen. Er gebeurd immers geregeld iets waar een maatschappij anders over denkt. Zij hebben immers vaste regels die ze hanteren die ooit anders uitpakken. Anders bestaat er wellicht de situatie zoals hierboven beschreven (vorige antwoord) het onderling regelen van de schade. In dat geval zal het schadebedrag wel meevallen

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding