Weet iemand of ik als eigenaar van de wagen verplicht ben om de boetes voor overtredingen, die in België door een ander begaan zijn, te betalen?

Wegens ernstige invaliditeit, beschik ik sinds 2007 niet meer over een rijbewijs zodat ik geen motorvoertuigen kan en mag besturen. Daardoor ben ik, voor het besturen van de auto, geheel afhankelijk geraakt van derden. Als tegenprestatie voor die vriendendienst mogen zij de auto soms, bij dringende behoefte, gebruiken.

Nu ontving ik enkele bekeuringen naar aanleiding van, vorig jaar, door automatische camera’s vastgestelde geringe overtredingen van de toegelaten snelheid. Twee bekeuringen waren twee minuten na elkaar, kennelijk bij twee opeenvolgende kruisingen gepleegd.

Ik ben het dus beslist niet geweest maar het Nederlands kenteken van de auto staat wel op mijn naam geregistreerd.

Ik probeerde contact op te nemen met de vermoedelijke dader maar ik kan hem niet bereiken en bekenden van hem vertelden mij dat hij vermoedelijk terug is naar zijn land van herkomst.

Ik schreef enkele brieven naar de politie maar kreeg geen enkele reactie.

Nu ontving ik een “voorstel” tot betaling van een schikking van het parket in Hasselt maar mijn bescheiden invaliditeitsuitkering biedt geen ruimte voor het betalen.

Weet iemand of ik als eigenaar van de wagen verplicht ben om de boetes voor overtredingen, die door een ander in België begaan zijn, te betalen?

Bedankt voor het lezen.

Met vriendelijke groeten,

Peter.

Weet jij het antwoord?

/2500

ja...helaas wel.. je bent de eigenaar van de auto en wettelijk gezien ook diegene die moet gaan betalen, het is jammer dat de persoon die uiteindelijk de boetes heeft veroorzaakt er niet meer is.. dus helaas, je zal er niet onderuit kunnen komen puur omdat er geen hard bewijs voor is dat je er op dat moment ook niet bij was...

Als je ‘vergeet’ te betalen ga je daar verder niet meer van horen. Er zijn administratieve problemen op dit ogenblik, dus vergeet het maar.

Wettelijk gezien komt u hier niet onderuit; De eigenaar van het voertuig is verantwoordelijk voor het voertuig en dus ook de boetes die ermee gereden worden. Het kan nog erger: Iemand kan met uw auto een verkeersongeluk begaan, waarbij veel schade optreedt. Dan is uw verzekering en bent u verantwoordelijk voor de afhandeling van de schade. Het is dus altijd goed om als u regelmatig uw auto uitleent aan derden, met hen goede afspraken te maken over dit soort zaken en ze misschien zelfs zwart-op-wit vast te leggen. Het lijkt me ter bescherming van uzelf beter om geen mensen in uw auto te laten rijden die "onvindbaar naar hun land van herkomst" zijn vertrokken, want dat klinkt voor mij als een onbetrouwbaar type persoon, die gebruik maken van iemand / iets en er vervolgens geen verantwoordelijkheid voor willen dragen. Die verantwoordelijkheid is en blijft echter ter goeder trouw; Wettelijk kunt u nergens aanspraak op maken.

Vandaag op radio en TV gehoord dat men hier voor +/- 5 mil euro aan boetes vernietigd hebben wegens vervallen. U kan altijd proberen die niet te betalen en wachten op een aanmaning. Toegevoegd na 10 uur: Deze morgen goed nieuws gelezen voor alle Nederlanders in de zondagskrant. Zie maar eens op pagina 8 "Buitenlanders niet beboet"

Bronnen:
http://makr.roularta.be/3DI/DZ/index.jsp?e...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100