Kan bij het tanken van je auto je benzinetank in brand vliegen?

In verband met de statische elektriciteit die zich soms in je auto ophoudt. Ik zag net op discovery dat tankauto's om die reden geaard worden . Maar hoe zit het bij gewone auto's ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, die kans is verwaarloosbaar klein. Zodra je je brandstofklepje open hebt gedaan is alle statische lading weggevloeid. Dat tankwagens zich moeten aarden, is omdat het overpompen van brandstof met een grote snelheid op zich al statische elektriciteit kan opwekken. Dat gebeurt niet aan een gewone pomp met dat slakkegangetje.

Als het goed is is jouw auto ook geaard. Onder veel auto's hangt zo'n rubber stripje. Dat is daarvoor. Zo niet en maak je je er zorgen om, dan zorg je toch zelf even voor de ontlading. Even verbinding maken met je lichaam tussen carrosserie en aarde... In de winter gebeurt dat me wel eens, zo'n vervelende schok van de auto... Dat is ontlading van de statische elektriciteit.

Ja, dit kan als je je tank te vol gooit. Wanneer de slang afslaat zit er nog voldoende ruimte in de tank voor de gassen. Wanneer je na het afslaan verder tankt en je die ruimte dus te vol gooit kunnen de gassen nergens heen. 1 vonkje, hetzij een peuk of statische ontlading..BOEM! (nou ja, in ieder geval brand) dus stop met tanken na het afslaan.

Neej. Zelfs een auto tank kan nooit ontploffen. Maar een gastank wel als die in fik staat..

Ha, die Goldenten; In theorie kan dat natuurlijk wel. In de praktijk (en ik heb het ze bij Mythbusters zien proberen) is brand door kortsluiting bij het tanken vrijwel uitgesloten.

De slang tot en met het vulpistool is geaard aan de pomp en zodoende kan je daarmee alvast geen vonken trekken. Als je de handel kan vergrendelen waardoor getankt kan worden zonder hand aan het pistool, is het mogelijk dat je jezelf oplaad door in de auto te gaan zitten en diverse stoffen over elkaar te laten wrijven. Als je dan het vulpistool vastpakt is het mogelijk om een vonk te maken. Door het vullen van de tank worden de aanwezige dampen door vulopening naar buiten gedreven. Deze dampen hebben de eigenschap zeer snel vlam te vatten, hiervoor is een klein statisch vonkje genoeg.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=oUf8vc7I6bc

Wellicht dat je benzinetank niet als eerst in brand vliegt; eerder de damp die bij de vulopening hangt, maar het is zeker mogelijk. Om dit te vermijden, ontlaadt ik me zelf altijd eerst aan auto en pomp, zodat er geen vonken kunnen ontstaan. Zeker in de winter (als de luchtvochtigheid laag is) ben ik meestal zo opgeladen, dat er na/bij het uitstappen vonken overslaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100