Hoe weet ik welke snelheid klopt. Teller/tomtom/bordje langs de weg?

Als ik in mijn auto (jaren 80) rijd, heb ik altijd het idee dat mijn snelheidsmeter goed klopt vergeleken met het overige verkeer.

Als ik met een tomtom kijk, is het verschil tussen mijn snelheidsmeter en de tomtom ongeveer 8-10 km. Op elke snelheid. (Dus geen groter verschil bij hogere snelheid o.i.d.) Hoeveel wijkt dit af bij modernere auto's?

Maar als ik vervolgens langs zo'n snelheidsbordje (weet het even niet anders te noemen) rij langs de weg, geeft het bordje zéker een 15 km lagere snelheid aan als mijn teller. Dus nóg lager als de tomtom aangeeft.

Wat ik me ook afvraag, stel er staat een flitser. Met welke van bovenstaande opties kan ik dit dan vergelijken? Als iedereen voor me nét geen 80 gaat rijden omdat er een flitser staat, geeft mijn snelheidsmeter ook 80 aan.

- Wat is nu de correcte snelheid?
- Hoe weet ik of mijn snelheidsmeter (oudje) wel goed klopt, wat is de afwijking bij moderne auto's?

Toegevoegd na 3 dagen:
Ben nu een paar dagen met dezelfde snelheid langs dat snelheidsbordje gereden, met elke dag een andere uitslag. Dat ding lijkt totaal niet te kloppen, om de redenen die in jullie antwoorden staan lijkt me.

Wel achter bekenden aangereden, op een lange vlakke weg bleek mijn snelheidsmeter hetzelfde aan te geven als mijn voorgangers met een modernere auto. Voor mij reden genoeg om nu geen actie te ondernemen, voor mijn nieuwe APK kan ik eens informeren om te boel te laten ijken. (Ga verder amper naar de garage want doe alles thuis of bij een kennis)

Bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Je tomTom is de meest betrouwbare snelheid. Deze wordt bepaald op het aantal meters afgelegd in een bepaalde tijdsspanne. De tacho in je auto is onnauwkeurig. Alleen al het wisselen van de druk in je banden beinvloed deze. Toegevoegd na 33 seconden: In onze quto geeft de tacho bijna 10% meer aan dan de navigatiesoftware. De laatste heb ik naast een losse GPS gelegd en die kwamen overeen.

Snelheidsmeters kloppen vaak vrij "slecht", met name bij oudere auto's. Bij mijn auto is het zo goed als hetzelfde als bij jou. 90 km/h op de teller is 80 km/h op de tom-tom. In principe mogen zowel tom-tom als de autoteller nooit (veel) te hoog aangeven. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat als u keurig 80 rijdt (volgens uw teller) je werkelijk 90 rijdt. Dit kan dus niet. In principe is de snelheid op je kilometerteller altijd wat lager dan de werkelijke snelheid, die van de tom-tom klopt vrij aardig. Als je je houdt aan de borden langs de weg, zul je niet te hard rijden, aangezien deze "hetzelfde" zijn afgesteld als flitsapparaten. Immers werken deze soms ook "samen." (eerst een waarschuwing, dan een flitspaal.) Het zou niet kunnen dat de waarschuwing aangeeft dat het prima is en dat je vervolgens toch wordt geflitst, dat is natuurlijk misleidend zijn. Toegevoegd na 55 seconden: Volgorde waar ik op zou rijden zou zijn: 1. Borden langs de weg. 2. Tom-Tom 3. Snelheidsmeter van je auto. Toegevoegd na 2 minuten: De correcte is hoogstwaarschijnlijk je Tom-tom, aangezien de flitspalen werken met marge's. Je snelheid klopt waarschijnlijk niet, en zal lager liggen dan wordt aangegeven. Bij moderne auto's is dit hetzelfde, maar is het verschil kleiner.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100