Waarom staan er vaak bossages of ander soort begroeiingen op verkeerspleinen /rotondes ?

Dit soort beplantingen belemmeren het zicht van de autobestuurder aanzienlijk. Het geeft veel schrik reacties bij veel autobestuurders omdat het verkeer ineens vanachter de rotonde te voorschijn komt. Ik heb aanrijdingen gezien daardoor. Op rotonden waar geen begroeiing is rijdt men veel ontspannender omdat men tijdig het andere verkeer ziet aankomen. Het zou beter zijn om de eventuele begroeiing wat lager te houden,zodat men er als autobestuurder er net over heen kunt kijken,en daardoor het aankomende verkeer ziet aankomen. Vrachtwagens hebben dit probleem niet omdat ze wat hoger zitten. Dit zou een leuke vraag voor Koos Spee zijn denk ik zo !

Toegevoegd na 6 dagen:
De antwoorden vallen mij allemaal tegen....velen zijn de geijkte antwoorden die ik zelf ook wel had kunnen bedenken.

Men zou toch ook een rotonde kunnen ontwerpen die niet al te hoog is en toch een meer duidelijker overzicht geeft. En bovendien voorkomt dat een of andere onverlaat de rotonde recht over gaat steken,zoals uit enkele antwoorden blijkt.

Bovendien zouden alle rotondes en verkeerspleinen gelijk moeten zijn voor wat betreft ontwerp ,zeker voor het voorrang/of geen voorrang geven van fiets verkeer etc.
Dit geeft namelijk veel gevaarlijke situaties,voor wat betreft de fietsers ,maar ook voor het auto verkeer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Die begroeiing is er o.a. voor bedoeld om duidelijk te maken dat het een rotonde is. Als de rotonde helemaal vlak en onbegroeid zou zijn, zouden automobilisten per ongeluk rechtdoor over de rotonde kunnen gaan.

De rotondes in de wegen dienen om de snelheid uit het verkeer te halen. Anders had men er wel autosnelwegen van gemaakt. Aanrijdingen op rotondes komen door onoplettendheid en zijn het gevolg van het niet goed naleven van de verkeersregels. Vooral die rotondes waar men niet overheen kan kijken stralen een zee van rust uit in het verkeer.

Bewezen is dat juist op meer dan overzichtelijke kruisingen er aanrijdingen gebeuren. Zo zul je in Friesland midden op een open vlakte schuine schermen op kruisingen zien. Dat doet men om de bestuurder te verplichten af te remmen en op te letten. Zo is het inderdaad onoverzichtelijk, maar je wordt er wel dubbel zo alert door en dat is wat men wil bereiken.

Het zal (hoop ik) niet vaak gebeuren, maar ik zag laatst een rotonde met alleen gras, en daar ging een slimpie dus gewoon rechtdoor, over de rotonde heen... Zoiets voorkom je wel met bosschages.

Als men een rotonde heel overzichtelijk maakt . Dan is de kans groter op een ongeluk. Doordat men minder ziet gaat men ook extra oppassen en rustige rijden op een rotonde .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100