Is een netje voor een aanhangwagen wettelijk verplicht?

Ik vervoer wel eens (koel)kasten die ik dan met een spanband vastzet, moet dat afdeknet dan ook nog?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Aanhangwagennet verplicht in 2010! Sinds kort is het verplicht om lading op/in een open aanhangwagen af te dekken met een aanhangwagennet / ladingnet, deze regel is bij veel mensen onbekend. Wettelijke verplichting: Het gebruik van aanhangwagennetten is in Nederland voorgeschreven volgens artikel 5.18.6 van het verkeersreglement, waarin staat dat het voertuig zodanig beladen moet zijn dat de lading of delen daarvan niet van het voertuig kunnen vallen. Gevolg? Mocht u aangehouden worden met lading maar zonder aanhangwagennet, dan riskeert u een geldboete van € 140,00." Aangezien ik deze tekst heb gevonden op een site die de netjes verkoopt neem ik het met een korreltje zout. Het artikel waarnaar verwezen wordt meldt: "Artikel 5.18.6 * 1.De lading of delen daarvan moeten zodanig zijn gezekerd dat deze onder normale verkeerssituaties, waaronder begrepen volle remmingen, plotselinge uitwijkmanoeuvres en slecht wegdek, niet van het voertuig kunnen vallen. * 2.Losse lading ten aanzien waarvan het gevaar bestaat dat deze of delen daarvan tijdens het rijden van het voertuig vallen, moet deugdelijk zijn afgedekt." http://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/Hoofdstuk5/Afdeling18/0/Artikel5186/geldigheidsdatum_14-12-2010 Een koelkast zal er mijns inziens niet plotseling afvallen als je hem met spanbanden goed gezekerd hebt.

Bronnen:
http://www.trekhaakshop.nl/default.asp?act...

Lijkt me van niet. Als de lading deugdelijk vast zit tenminste. Netten zijn vooral voor los spul als snoei afval bedoeld.

U dient de overige verkeersdeelnemers niet in gevaar te brengen door de lading van een open aanhanger ondeugdelijk vast te maken of af te dekken. Grote en lange voorwerpen met spanbanden, Los puin (zeil ivm stuiven), tuinafval (net ivm wegwaaien) Bedenk ook dat ivm het weer een zeil handig is. Het zou verplicht gesteld moeten worden om boven- omschreven handelingen uit te voeren.

alleen als de lading dusdanig is dat er gevaar bestaat dat deze op de weg kan vallen. Koelkasten die zijn gezekerd hoeven niet te worden afgedekt met een net. Tuinafval bijvoorbeeld weer wel. Je moet per lading nagaan hoe groot het risico is dat dit tijdens transport kan losraken van de aanhangwagen.

ik ben aangehouden door de politie omdat ik mijn lading {hout} niet had afgedekt ik kreeg nu een waarschuwing en heb gevraagd of een dekzeil ook goed was en dat was ook goed. Er mag gewoon geen losse lading op de kar liggen dus alles moet zijn vastgesjord of er moet een dekzeil /net overheen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100