Trekt een standaarddynamo en accu van een Sunny met 1270cc een subwooferversterker van 1000W RMS en 200W stereoversterker?

Trekt een standaarddynamo en accu van een Sunny met 1270cc een subwooferversterker van 1000W RMS en 200W stereoversterker?

De audio zal alleen ingeschakeld zijn tijdens het rijden en er wordt gebruikt gemaakt van een condensator voor de versterkers.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst maar eens wat fabeltjes de wereld uit helpen. Versterkers van 1000 W RMS zul je NOOIT vol uitsturen als je rijdt /in de auto zit. Dit soort vermogens in de paar kubieke meters van je auto zou je gehoor zeer snel beschadigen Bovendien zit je met het feit dat 60A gezekerd bij 14,4 V maximaal theoretisch 864 watt OPGENOMEN vermogen betekend. Is het een geschakelde versterker, dan kan hij er max pakweg 800 Watt uitgooien , is het een lineaire versterker dan komt hij niet boven de 500 Watt. Dan speelt de impedantie van de luidsprekers een rol. Die is zeg maar 4 Ohm, bij de resonantiefrequentie kan die meer dan 20 Ohm zijn em kan je versterker dus zijn stroom niet kwijt. Ga er dus maar van uit dat je enige honderden watts in je auto krijgt en dat je dus met beide versterkers onder het nominale vermogen van de dynamo blijft. Maak je het te bont, dan vliegt de 60 A zekering er uit en/of daalt de klemspanning van de dynamo, waardoor het vermogen van je versterker verder begrensd wordt. Autoversterkers overdrijven hun vermogen vaak aanzienlijk en gaan meestal uit van 2 Ohm maar de realiteit is dat de werkelijke impedantie van luidsprekers veel hoger is dan die 2 Ohm. De soep wordt lang niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Daar staat tegenover dat 200 echte Watts in een paar m3 autoruimte je gehoor zwaar in de problemen brengt. Ook je oogbollen kunnen dan gaan resonneren, waardoor je raar en wazig gaat zien. Ik ga er van uit dat je goede luidsprekers gebruikt. Zelf gebruik ik PA luidsprekers in de auto. Door hun zeer hoge rendement meestal 10 zo hoog als autospeakers kun je met 4X 50 WRMS veel harder draaien dan je moet willen.(autospeakers hebben meestal 92 dB/W.M. PA speakers hebben meestal meer dan 102 dB/W.M, soms veel meer..... Dus een nieuwe (zwaardere dynamo lijkt me niet nodig. Da accu speelt geen rol, als de motor loopt is de boordspanning 14.2-14,4 volt en een accu levert bij deze boordspannoing GEEN stroom.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100