Mag ik op 5 juli met 4 mensen uit 4 verschillende huishoudens op vakantie met de auto?

Ik heb met vrienden een autovakantie geboekt naar Kroatië. Volgens de reisorganisatie is er geen probleem, omdat het om langdurig verblijf (2 weken) gaat. Mogen wij met 1 auto op vakantie gaan, of moeten wij verplicht met 2 auto's gaan, om aan de maatregelen te voldoen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De ANWB heeft de status van Kroatië gewijzigd van dicht naar beperkt toegankelijk. Het land heeft aangekondigd dat toeristen welkom zijn, maar er gelden nog wel beperkingen. Voor regels samen in de auto zijn geen officiële regels bekend. Maar voor de doorreislanden geldt: niet met meer dan twee personen in de auto en als mensen niet tot hetzelfde huishouden behoren, moeten zij 1,5 meter afstand houden. Er zijn geen doorreisbeperkingen via de tussenliggende landen, de grenzen zijn open. Men dient wel een ingevuld formulier bij zich te hebben. https://entercroatia.mup.hr/ Hoewel het ministerie van buitenlandse zaken het reisadvies voor allerlei landen van ‘code oranje’ zal omzetten in ‘geel’, is nog niet zeker of die landen een groot aantal Nederlanders binnen zullen laten. Op dit moment zijn Nederlandse toeristen alleen welkom in Italië, Luxemburg, Kroatië en Slovenië. Er is nog niets officieel Reizigers moeten zich goed voorbereiden op de reis en zelf de afweging maken al dan niet te gaan. ‘Kan het?’ is vraag één. Maar vergeet vraag twee niet: ‘Wil ik wel op vakantie?’ Reizen is anders tijdens een pandemie. Net als in Nederland zul je van tevoren van alles moeten reserveren, van museumbezoekjes tot een tafel op het terras, en misschien zelfs een duik in het zwembad van de camping.” Het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is vandaag (7 juni 2020) nog steeds geldig: Reis alleen naar Kroatië als het noodzakelijk is. Misschien dat vanaf 15 juni de vakantiereizen naar Kroatië weer mogelijk zonder al te veel beperkingen, maar blijf alert, er blijven risico’s omtrent reizen naar Kroatië. Op 5 juli, vanaf nu een maand later, kan alles weer anders zijn. Kroatie druk bezig om de grenzen weer te openen en de strengste maatregelen zijn opgeheven. In Kroatië zelf zijn er maar weinig corona besmettingen. De grenzen zijn geopend voor iedereen met een reservering voor een accommodatie. Blijf kritisch bij het lezen van websites en blogs die vakanties over de grenzen aanprijzen. De schrijvers zijn meestal niet onafhankelijk of objectief. Controleer ook wat een reisadvies betekent voor de dekking van jullie zorgverzekeringen.

Toegevoegd op 09 juni 2020 21:53: bron
Bronnen:
https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer/co...
https://thenomad.life/coronavirus-kan-ik-n...
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/...

Ik heb het antwoord van JoanDArc even een update gegeven: Vanaf 16 juni is het weer mogelijk om op vakantie te gaan naar veel landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone. Het reisadvies voor landen wordt aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). In principe zijn de regels rondom met meerdere mensen in de auto zitten niet veranderd. Het is nog steeds niet toegestaan om met meer dan 1 persoon uit een ander huishouden een rondje te gaan rijden in Nederland, maar ook in sommige Europese landen zijn er regels rondom de hoeveelheid mensen in 1 auto en het naleven van de 1,5e meter samenleving. Lees u daarom goed in voordat u naar het buitenland vertrekt en bllijf kritisch bij het lezen van websites en blogs die vakanties over de grens aanprijzen. De schrijvers zijn meestal niet onafhankelijk of objectief. Controleer ook wat een reisadvies betekent voor de dekking van jullie zorgverzekeringen. Tenslotter raden wij aan om voor het laatste reisadvies te kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen Openbaar vervoer weer voor iedereen, terug samen in de auto Iedereen mag vanaf 1 juli weer met de trein. Ook wordt het weer mogelijk om samen te reizen in de auto met mensen uit een ander huishouden.

Toegevoegd op 24 juni 2020 14:48: bron, tekst
Bronnen:
https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/g...
https://www.ad.nl/politiek/openbaar-vervoe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100