Moet je een Jeep hebben voor een rondreis in Scandinavië?

Met 3 vrienden willen wij een 14daagse rondreis in Scandinavië (vooral Noorwegen en Zweden) gaan maken, maar welke auto daarvoor geschikt? Is echt een jeep/range rover nodig of is een Volkswagen Polo ook geschikt. De planning is rond januari/ februari.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een Jeep of andere 4-wheel-drive is niet nodig als je op de gewone wegen blijft. De meeste zweden en noren hebben zelf ook een 'gewone' personenauto. Of jouw VW Polo geschikt is voor een dergelijke winterrondreis is een andere vraag. Zorg in elk geval voor winterbanden en zorg dat accu, olie en dergelijke voorbereid zijn op lage temperaturen. Sneeuwkettingen en schep zijn aanbevolen en in sommige situaties ook verplicht om bij je te hebben. Een noodpakket voedsel, drinken, warme dekens en een knijpkat (of opwindbare zaklamp) zijn altijd handig om bij je te hebben als je onverhoopt in het donker in de sneeuw strandt met een kapotte auto. Waar je vooral rekening mee moet houden is de planning: op veel wegen zul je bij sneeuwval niet harder dan 40 km/uur kunnen rijden, en op schone wegen bij droog weer is de maximum snelheid in Noorwegen ook nog erg beperkt (100 km/uur op de snelweg, 70 km/uur op andere wegen). In combinatie met de extreem korte dagen kom je niet heel ver per dag. Toegevoegd na 3 minuten: Als het plan is om veel secundaire wegen te pakken in het donker, overweeg dan om verstralers te monteren op je auto. Veiliger voor jou en de rendieren en het rijdt veel rustiger dan met gewoon groot licht in een besneeuwde omgeving.

Bronnen:
http://www.anwb.nl/auto/themas/winterbande...
https://www.wegenwiki.nl/Noorwegen
https://www.wegenwiki.nl/Zweden

Dat ligt eraan wat voor soort rondreis je wilt maken. Over uitsluitend verharde wegen of ook over onverharde wegen. Laat je goed informeren over de route. En ook of alle wegen open zijn ivm sneeuwval. Ik heb zomers een rondreis gemaakt met een Opel corsa en dat ging prima. Zelfs op de onverharde wegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100