Mag een supermarkt mijn ID en rijbewijs weigeren?

Ik wilde in de ASDA supermarkt, in Engeland, alcohol kopen. Ik ben 21 jaar dus het zou gewoon moeten kunnen. Echter werd er bij de kassa moeilijk gedaan over het feit dat ik een Nederlands ID gebruikte. Daarom haalde ik mijn rijbewijs tevoorschijn. Dit is immers een legaal vervoersbewijs in Engeland. Ook hier klaagde ze over omdat er geen transparant gat in de kaart zat. Ik probeerde ze uit te leggen dat dat bij nieuwe bewijzen het geval was maar dat ik mijn rijbewijs voor deze periode had gehaald. Ik ben door 3 mensen 'geholpen' en niemand wist hoe een officieel document eruit moest zien, dus werd mijn aankoop geweigerd. Kunnen ze dit zomaar doen zonder echt te weten of de identificatie echt of, volgens hun, nep was?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, daar zijn ze vrij in omdat ze geheel zelf mogen bepalen of je id wel echt is of niet. De gevolgen van het verkopen van alcohol aan minderjarigen is namelijk in Engeland behoorlijk strafbaar. Het personeel is in eerste instantie verantwoordelijk en kan een reprimande tegemoet zien, een boete ter plekke, een strafblad(!) en mogelijk een ontslag. Daarnaast kan de vestigingsmanager tot 20.000 pond boete krijgen. Dat ze in jouw geval kennelijk slecht zijn getraind in het identificeren van je leeftijd, ondanks het overleggen van je id, is gewoon pech hebben. Ze hanteren waarschijnlijk "Challenge 25": Schat je iemand tussen 18 en 25 jaar? Vraag dan ook om een geldige id, puur om de foutmarge en het risico van pakkans door controles te verminderen.

Bronnen:
http://www.challenge25.org/
https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts...

Jouw NL'se ID is geen internationale legitimatiebewijs, hij is alleen geldig in NL. En jouw rijbewijs is zelfs in NL geen legitimatiebewijs, laat staan in het buitenland. Dus ik geef ze gelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100