Welke regels en gewoonten gelden er bij het geven van een fooi bij roomservice in een Nederlands hotel?

Als je roomservice bestelt in een Nederlands hotel, wordt er dan van je verwacht dat je een fooi geeft? Zo ja, wat is dan een gebruikelijk bedrag van die fooi?

Toegevoegd na 10 uur:
Zal een hotelmedewerk(st)er die bijvoorbeeld het ontbijt op je kamer brengt, (blijven) wachten op een fooi?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mede doordat de beloning van het bedienend personeel verbeterd werd werd in de tachtiger jaren het geven van een fooi in Nederland afgeschaft. De kosten voor de bediening werden via een opslag van bijvoorbeeld 15%, vast onderdeel van de prijs. Dit werd aangegeven op de rekening door de tekst 'Service compris' of 'bediening inbegrepen'. Deze toevoeging verdween echter in de loop van de jaren. In Nederlandse restaurants - en dat zou dus ook voor roomservice gelden - is de niet verplichte fooi meestal tussen de 5 en 10%, waarbij men meestal bedragen naar boven afrondt (bijvoorbeeld bij een rekening van € 32 er € 35 van maken). Wanneer de bedragen hoger worden, worden de fooien procentueel lager. Het hangt er ook van af. Als je de totale rekening van het hotel betaalt, inclusief alle service, dus het eten en drinken, dan is het prettig om kamermeisje, ober, kelner etc. een kleinigheid te geven. In het buitenland geef je dat dan aan de persoon zelf, omdat anders het hoofd van de huishouding er mee vandoor gaat. In Nederland is er meestal een fooienpot, waar men dat geld in doet voor algemeen gebruikt.

dat ligt helemaal aan jouw zelf. Als de roomservice lekker snel is dan kan je diegene die het komt brengen best een kleine fooi geven. als het totale bedrag van het te bestelde eten €26.50 was rond je het af naar boven. Gewoon heel simpel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100