Is Nederland beschermend naar zijn burgers als het gaat over een drugsbeleid in een land waar de doodstraf op drugsbezit staat?

Stel: Je bent vergeten voordat je op vakantie gaat je gram hasj en je gram cocaine uit een zijvak van je rugzak, je binnenzak van je jas of je portemonnee te halen. (ook kan er een gaatje in je jaszak zitten, waardoor de drugs 1 jaar geleden in je voering van je jas terecht is gekomen. Onwetend dus) Je gaat naar zo'n land en word aangehouden. Ze vinden de drugs en je krijgt waarschijnlijk de doodstraf...

Wat doet Nederland in zo'n geval? En houd het land waar het illegaal is ook rekening met je verhaal en herkomst? Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Zoals de Nederlandse wet geldt voor allen die in dit land zijn, zo gelden de wetten van andere landen voor Nederlanders die zich daar bevinden. Als een Nederlander in een land-met-doodstraf-wegens-drugsbezit vanwege een drugsdelict in de gevangenis zit, kan de Nederlandse staat hooguit steun bieden (via het consulaat) of de regering van dat land om mildheid bij vragen. Maar beschermen in de zin van ervoor zorgen dat de doodstraf niet wordt uitgesproken en voltrokken, dat kan niet. Dat ook een verzoek om clementie en zelfs een brief van de koningin niet hoeft te werken blijkt uit de geschiedenis van Johannes van Damme.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_van_Damme

Nee, Nederland als land is niet beschermende naar zijn burgers als het gaat om drugs die over de grens vervoerd worden. Voorbeeld is Argentinie: Als u in het buitenland met drugs wordt gepakt, kan de Nederlandse regering niets voor u doen. U valt onder de rechtspraak van het land waar u bent gepakt. Als u in het buitenland wordt betrapt met drugs in uw bagage, komt u in de gevangenis terecht. Alleen als u kunt bewijzen dat u niets wist van de drugs gaat u vrijuit. Meestal kunnen mensen niet bewijzen dat ze onschuldig zijn. Onwetendheid is dus geen excuus! De rechters in het buitenland letten meestal niet op verzachtende omstandigheden. Ze kijken alleen naar de feiten: welke drugs, hoeveel en hoe zijn de drugs gesmokkeld; Houdt er rekening mee dat de Nederlandse overheid niets voor u kan doen om te zorgen dat u (eerder) vrij komt, of beter behandeld wordt. Overigens: Voor die ene gram krijg je in bijna geen een land de doodstraf. Toegevoegd na 1 minuut: Wat Nederland kan doen hangt ook nog af van de vraag of er een uitleveringsverdrag is.

Bronnen:
http://argentinie.nlambassade.org/producte...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100